hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    65 yaş aylığı (yaşlılık maaşı) ne kadar oldu? 2023 engelli maaşı Temmuz zammıyla kaç TL oldu?

    65 yaş aylığı (yaşlılık maaşı) ne kadar oldu 2023 engelli maaşı Temmuz zammıyla kaç TL oldu
    expand

    Milyonlarca asgari ücretli çalışanın merakla beklediği temmuz ara zammı, hükümet, işçi ve işveren kesimini temsil eden üyelerin katıldığı 3. toplantının ardından belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Temmuz ayı asgari ücret ara zammını açıkladı. Yeni asgari ücrete yüzde 34,04 zam gelmesi ile birlikte birçok kalemde değişiklik oldu. Asgari ücret 2023 Temmuz ayı ara zammının 11.402 lira olarak açıklanmasının ardından engelli aylığı, ve yaşlılık maaşı merak edildi. Peki, 2023 yaşlılık maaşı (65 yaş aylığı) ne kadar oldu? Engelli maaşı kaç lira? İşte konuyla ilgili bilgiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2023 asgari ücretin değişmesiyle birlikte yaşlılık ve engelli aylığının ne kadar olduğu araştırılıyor. Halk arasında yaşlılık maaşı olarak da bilinen 65 yaş aylığının ne kadar olduğu maaş alanlar ve yakınları tarafından merak ediliyor. Belirlenen şartları yerine getiren ve herhangi bir geliri olmayan 65 yaş üstüne yaşlılık maaşı ödeniyor. Muhtaçlık sınırının altında geliri olan ve bu Valiliklerce/Kaymakamlıklarca tespit edilen kişiler, başvuru yaptıktan sonra şartları karşılaması durumunda yaşlılık maaşı ödemelerinden faydalanabiliyor.

    65 YAŞ AYLIĞI VE ENGELLİ MAAŞI NE KADAR OLDU?

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memur maaş katsayısında yapılan düzenleme sonrası sosyal yardım programlarının aylık ödemelerini artırdıklarını belirtti. Bakan Göktaş'ın açıklamasına göre:

    “Temmuz ayı memur maaş katsayısında yapılan yeni düzenleme sonrasında sosyal hizmet modelleri kapsamındaki yaşlı aylığı 1.997 TL’den 2.348 TL'ye, yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşların aylığı 1.594 TL’den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylığı da 2.392 TL’den 2.811 TL'ye yükseldi.

    Diğer yandan 18 yaş altı engelli yakını olan vatandaşlara ödenen engelli yakını aylığı 1.594 TL’den 1.874 TL'ye, hafif silikozis aylığı 3.445 TL’den 4.050 TL’ye, orta silikozis aylığı 3.938TL’den 4.629 TL’ye, ağır silikozis aylığı ise 4.388 TL’den 5.158 TL’ye çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YAŞLILIK MAAŞI HANGİ AYLARDA YATIYOR?

    Engelli ve yaşlı maaşı/aylığı alan vatandaşlar ödemelerinin doğum yılının son rakamına göre alıyor. Doğum yılının son rakamı 0 ve 5 olanlar ayın 5'inde 6 olanlar 6'sında, 2 ve 7 olanlar 7'sinde 3 ve 8 olanlar 8'inde 4 ve 9 olanlar ise 9'unda ödemelerini alıyor. Yaşlılık maaşı olarak da bilinen 65 yaş aylığı ödemeleri bir yılda Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayında olmak üzere üçer aylık dönemler halinde hesaplara yatırılmaktadır. Yaşlılık maaşı ödemeleri her ay yapılmaz.

    YAŞLILIK MAAŞI ŞARTLARI NELERDİR?

    -65 yaşını doldurmuş olan,

    -Sosyal Güvenlik Kurumundan (SSK, Emekli Sandığı, BAĞ-KUR) gelir ve aylık hakkından yararlanmayan,

    -Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödemeyen,

    -2022 sayılı Kanunda belirtilen muhtaçlık sınırından az geliri olan ve bu durumu Valiliklerce/Kaymakamlıklarca tespit edilen kişiler 65 yaş aylığına başvuru yapabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow