hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AB Büyükelçisi Landrut: İnsani yardımların daha başındayız

    AB Büyükelçisi Landrut: İnsani yardımların daha başındayız
    expand
    KAYNAKHürriyet

    Avrupa Birliği Türkiye temsilcisi Nicolas Meyer Landrut, Hürriyet’e yaptığı açıklamada “İnsani yardımların başındayız. Türkiye’ye yardım için elimizden geleni yapacağız. Mart ayı için bir uluslararası donörler konferansı önerdik” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Depremin ilk saatlerinden itibaren Türkiye’ye yardım için hızla seferber olan Avrupa Birliği, Mart ayında toplanacak “Uluslararası Donörler Konferansı” ile büyük bir maddi yardıma hazırlanıyor. Ankara’da Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nicolas Meyer Landrut, “İnsani yardımların daha başındayız. Türkiye’ye yardım için elimizden geleni yapacağız” dedi.

    TAHMİNLERİN ÖTESİNDE

    İşte Landrut’un değerlendirmeleri ve AB’nin atmayı planladığı adımlara ilişkin mesajları:

    “Tahminlerin ötesinde, düşünebileceğimizin ötesinde bir felaket. Hâlâ tam olarak bu felaketin sınırlarını kavradığımızı düşünmüyorum. Avrupa Birliği kurumları, Avrupa devletleri mümkün olduğunca yardımda bulunmak istiyorlar. Ben bölgenin büyük bir kısmını biliyor, tanıyorum. Bu illerin büyük bir bölümünü birden fazla kez ziyaret ettim. Yıkımın ne kadar dramatik olduğunu görmek çok üzücü. Görüştüğümüz kişilerin bir bölümü hayatını kaybetti, bir bölümü çok ağır etkilendi.”

    TÜM AB SEFERBER

    “Türk yetkili mercileri Avrupa Sivil Savunma Mekanizması’nı çok erken aşamada devreye soktular. Komisyon koordinasyon merkezi talepleri hemen üye devletlere iletti ve arama kurtarma ekipleri yönlendirildi. İlk 24 saat içinde yetişenler oldu. 38 arama kurtarma ekibi, 1500’den fazla kişi çalıştı. Bu aşamadan sonra tıbbi ekipler çalıştı; çadırlar, barınma, ısıtıcılar, battaniye gibi ihtiyaçlar için devreye girildi. İnsani yardımların henüz başındayız. En büyük ihtiyacın çadır, battaniye, barınma imkânı olduğunu biliyoruz. Komisyon bu çerçevede bir koordinasyon yapıyor. Her saat gelişme yaşanıyor, daha fazla destek gelmeye davet ediyor. Tüm üye devletler nezdinde büyük bir çaba var, hepsi seferber oldu.”AB Büyükelçisi Landrut: İnsani yardımların daha başındayız

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ULUSLARARASI DONÖRLER KONFERANSI ÖNERDİK

    İlk aşamada Türkiye’ye ayni yardımlar gönderildiğini belirten Landrut, “Komisyon acil ihtiyaçlar için 5 milyon Euro ayrılacağını beyan etti. Şu anda çabanın büyük bir kısmı ayni yardımdan oluşuyor. Finansal yardımla ilgili Komisyon, Brüksel’de mart ayında bir Uluslararası Donörler Konferansı düzenlemeyi önerdi. Bu orta vadeli sonuçlara cevap verebilmek için. Rehabilitasyon, yeniden inşa ihtiyaçları olacak. Tüm bu ihtiyaçların değerlendirilmesi gerekiyor. İhtiyaçlar ve elimizdeki araçlar arasında bir örtüşme sağlanması gerekecek. Şu anda biz Türk yetkili mercileri, uluslararası toplum ve BM kuruluşlarıyla ihtiyaçları belirlemeye çalışıyoruz. Hedefimiz bir Uluslararası Donörler Konferansı düzenlemek. Von der Leyen ve Michel de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. AB’nin ilk aşamada insani yardım açısından neler yapabileceğini paylaşması açısından önemli bir fırsattı.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NATO’DAN DAYANIŞMA MESAJI

    NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Müttefikimiz Türkiye ile güçlü bir dayanışma içerisindeyiz” dedi. Bugün başlayacak olan iki günlük NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde basını bilgilendiren Stoltenberg, depremin uzun vadeli sonuçlar yaratacağını vurguladı ve bu nedenle hızlı olduğu kadar sürekli yardımın önemine dikkat çekti. Stoltenberg, “Türkiye’nin uzun süre desteğe ihtiyacı olacak” diye konuştu. Türkiye’nin depremden sonra erken bir aşamada yardım talebinde bulunduğunu, NATO üyelerinin de bunu karşılamak için çaba sarf ettiğini söyleyen Stoltenberg, “Tüm çabaları memnuniyetle karşılıyorum çünkü bu, son derece önemli” ifadelerini kullandı. Stoltenberg, depremler nedeniyle yerlerinden olan insanların barınmalarına yardımcı olmak üzere mümkün olan en kısa sürede barınma tesisleri konuşlandırılacağını da hatırlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaynak: Hürriyet/ Güven ÖZALP (BRÜKSEL)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow