hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AB gaz fiyatları bir yılın en düşük seviyesine geriledi

    AB gaz fiyatları bir yılın en düşük seviyesine geriledi
    expand

    Avrupa'da yaşanan olağandışı ılıman hava koşullarına bağlı olarak bölgede gaz fiyatları bir yılın en düşük seviyesine geri geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Londra Kıtalararası Borsası'ndan (ICE) alınan verilere göre, Avrupa gaz vadeli işlemleri Kasım 2021'den bu yana ilk kez bin metreküp başına 750 doların altına düştü.

    Avrupa, her zamankinden daha ılıman bir kış yaşıyor ve Berlin ve Prag gibi büyük şehirler, aya şimdiye kadarki en sıcak başlangıçlarını kaydediyor. Sıcak havanın orta ve güney Avrupa'da devam etmesi bekleniyor.

    Hollanda'daki TTF merkezinde Şubat teslimi için gaz vadeli işlemlerinin maliyeti, bu sabah erken saatlerde yüzde 5'ten fazla düşerek bin metreküp başına 733 dolar veya megavat saat (MWh) başına 67 euro (71,1 dolar) oldu.

    Avrupa gaz fiyatları Ağustos ayında zirve yaptığı dönemde, MWh başına 345 euroyu aşarak hane halklarının enerji faturalarını yükseltti ve kıtanın büyük bölümünde yaşam maliyeti krizini körükledi. Aralık ayında, AB ülkeleri, gaz vadeli işlemlerinin üç gün üst üste daha yüksek bir seviyede işlem görmesi durumunda tetiklenmek üzere, toptan gaz fiyatlarına megavat-saat başına 180 euro tutarında bir acil durum üst sınırı getirdi. Tedbir 15 Şubat'ta yürürlüğe girecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bununla birlikte, mevcut düşüşe rağmen, gaz fiyatları uzun vadeli ortalamanın birkaç katı üzerinde kalıyor. Rusya'nın enerji arzına ilişkin endişeler nedeniyle bu yıl tarihi zirvelere çıkmadan önce, TTF spot gaz fiyatları 2017-2019 döneminde MWh başına 10-25 euro aralığında işlem görüyordu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow