hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AB, Rus fosil yakıtlarının en büyük ithalatçısı olmaya devam ediyor

    AB, Rus fosil yakıtlarının en büyük ithalatçısı olmaya devam ediyor
    expand

    27 ülkeden oluşan Avrupa Birliği, Ukrayna savaşının ardından yaptırımları genişlettiği Rusya'dan kömür, petrol ve gaz almaya devam ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen yıl boyunca Avrupa Birliği Rusya'nın deniz yoluyla ham petrol ve kömür ithalatını yasaklamayı ve ülkeden petrol ve petrol ürünlerine tavan fiyat koymayı içeren yaptırımlarına rağmen Rusya'nın fosil yakıtlarının, yani kömür, petrol ve gazın en büyük alıcısı oldu.

    Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'nin (CREA) son tahminlerine göre, Rusya, Şubat 2022'de Ukrayna'daki askeri harekâtının başlamasından bu yana, fosil yakıtlarının uluslararası satışlarından yaklaşık yarısı AB üye ülkelerinden gelen 149 milyar dolarla birlikte 315 milyar doların üzerinde gelir elde etti.

    Ancak, 4 Mart'a kadar geçen iki ay boyunca Çin, AB'yi geride bırakarak Rus enerji emtialarının en büyük alıcısı oldu. Asya ülkesi çoğunlukla, 55 milyar doları aşan enerji alımlarının yüzde 80'inden fazlasını oluşturan ham petrol ithal etti.

    Bu ayın başlarında, CREA analistleri 26 Şubat'a kadar olan haftada en büyük beş AB ithalatçı ülkesinin Avusturya, Slovakya, İspanya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti olduğunu bildirdi. Geçen yıl Almanya en çok alıcı olmuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow