hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD Hazine Bakanı görmezden geliyor: Borçta rekor kırıldı

    ABD Hazine Bakanı görmezden geliyor: Borçta rekor kırıldı
    expand

    ABD'nin ulusal borcu ilk kez 33 trilyon doları aştı. Geçen aylarda Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasında birçok kez masaya yatırıldıktan sonra üzeri örtülen borç krizini Hazine Bakanı Yellen yine teğet geçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'nin ulusal borcu ilk kez 33 trilyon doları aşarak, hükümet harcamalarının zaten inceleme altında olduğu bir dönemde kritik bir kilometre taşını geçti.

    ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni verilere göre, ABD'nin alacaklılarına olan borcunu ölçen ulusal borç Pazartesi öğleden sonra itibariyle 33.04 trilyon dolara ulaştı. Karşılaştırmak gerekirse, sadece kırk yıl önce ulusal borç 907 milyar dolar civarında seyrediyordu.

    Sorumlu Federal Bütçe Komitesi Başkanı Maya MacGuineas, "Amerika Birleşik Devletleri kimsenin gurur duymayacağı yeni bir dönüm noktasına ulaştı: brüt ulusal borcumuz 33 trilyon doları aştı. Bu arada halkın sahip olduğu borç da kısa süre önce 26 trilyon doları aştı. Bu devasa rakamlar karşısında hissizleşiyoruz ama bu onları daha az tehlikeli hale getirmiyor" dedi.

    Peter G. Peterson Vakfı CEO'su Michael Peterson, "Kanun yapıcılar kısa vadeli bir mali krizden diğerine sürüklenirken, ulusal borcumuz trilyon üstüne trilyon birikmeye devam ediyor. Haziran ayındaki borç tavanı hesaplaşmasının ardından 32 trilyon dolarlık borç kilometre taşını geçtik. Şimdi, sadece üç ay sonra olası bir hükümet kapanmasına bakarken, kırmızı mürekkepte 33 trilyon doları geçtik" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YELLEN: ABD EKONOMİSİNİN GERİLEMEKTE OLDUĞUNA DAİR İŞARET YOK

    ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin bir gerileme sürecine girdiğine dair herhangi bir işaret görmediğini söyledi. Bununla birlikte Yellen, Kongre'nin hükümeti ayakta tutacak yasaları geçirememesinin ekonomideki ivmeyi yavaşlatma riski taşıdığı uyarısında bulundu.

    CNBC'ye konuşan Yellen, "Ekonominin gerileme riski altında olduğuna dair herhangi bir işaret görmüyorum" ifadelerini kullanırken, ABD işgücü piyasasının da güçlü kalmaya devam ettiğini ve enflasyonun düştüğünü de belirtti.

    Yellen, Birleşik Otomobil İşçileri'nin Detroit'teki üç ABD'li otomobil üreticisine karşı başlattığı ve on yıllardır ABD'deki en iddialı endüstriyel işçi eylemlerinden biri olan grevin etkisini ölçmek için erken olduğunu belirterek, bunun ne kadar süreceğine ve kimlerin etkileneceğine bağlı olduğunu söyledi.

    Başkan Joe Biden'ın toplu pazarlık ve sektörün iyi gitmesi nedeniyle işçilerin de "kazançlı çıkmasını" sağlama konusundaki kararlılığının altını çizen Yellen, işgücü piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini, ancak soğuduğunu ve "eskisi kadar sıcak olmadığını", bunun da enflasyonu %2'ye düşürme hedefi göz önüne alındığında önemli olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yellen, Fed'in faiz oranlarını yükseltme hamlelerinin konut piyasasını etkilemeye başladığını, ancak tüketici harcamalarının "oldukça sağlam" kaldığını da vurguladı.

    "ABD'DE GÜÇLÜ İŞ GÜCÜ PİYASASI VAR"

    Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'de güçlü bir iş gücü piyasası olduğuna vurgu yaptı.

    Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW) grevinin ABD ekonomisine etkisini tahmin etmek için erken olduğunu söyleyen Yellen "ABD'de güçlü iş gücü piyasası var ve çalışanların kazançlarını elde edebilmeleri önemli. İş gücü piyasası ciddi bir işten çıkarma olmaksızın soğuyor." diye konuştu.

    Tüketici harcamasının sağlam devam ettiğine dikkat çeken Yellen, ekonominin aşağı yönde olduğuna dair işaret görmediğine değindi.

    Yellen, ABD'nin petrol piyasasını yakından takip ettiğini belirterek, ABD Başkanı Joe Biden'ın benzin fiyatlarının uygun şekilde sürdüğüne emin olmak istediğini vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kongre'den dikkatini dağıtmamasını ve ekonomide ivme kaybedecek bir şeyden kaçınmasını istediklerini ifade ederek, "Hükümetin kapanması için kesinlikle bir neden yok" diye konuştu.

    Bakan Yellen konuşmasında, tahvil piyasasında ihraçla ilgili endişe görmediğini de belirtti.

    İklim değişikliğine ve gelişmiş ülkeler üzerinden etkilerine odaklandıklarını kaydeden Hazine Bakanı Yellen, "Özellikle Karadeniz'de gıda kıtlığı üzerinde odaklandık." dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow