hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD eski Hazine Bakanı: Fed faizi 200 baz puan daha artırmalı

    ABD eski Hazine Bakanı: Fed faizi 200 baz puan daha artırmalı
    expand

    ABD eski Hazine Bakanı Lawrence Summers, Fed’in politika faizini yüzde 4,25-4,5 oranına kadar yükseltmesi gerektiğini öne sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD eski Hazine Bakanı Summers, Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için faizi yüzde 4,3'ün üzerine çıkarması gerektiğini söyledi. Bugünkü faiz oranının yüzde 2,25-2,50 aralığında olmasından hareketle eski Bakan’ın Fed’e önerisinin toplamda 200 baz puanlık artırım olması dikkat çekti.

    Summers, "Bana göre, eğer Fed üyeleri enflasyonu güvenli şekilde kontrol altına almak istiyorlar ise faizleri bunun daha üzerine yükseltmeleri gerekli. Ancak bu şimdi vermeleri gereken bir karar değil" diye konuştu.

    Fed'in gelecek hafta yapacağı toplantıda faizi 75 baz puan artırmasının, 50 baz puanlık bir artırıma göre daha iyi tercih olacağını savunan Summers, "Fed üyelerinin faiz artırımlarına devam etmeleri gerekeceğinden eminim" dedi.

    Fed’in haftaya gerçekleşecek toplantısından başka takviminde 1-2 Kasım ve 13-14 Aralık’ta toplantı tarihleri bulunuyor. Ayrıca takvime göre Fed Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 31 Aralık-1 Ocak tarihlerinde de buluşacak. Fed’in yıl sonuna kadar düzenli olarak 2 faiz kararı daha vermesi bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Summers’a göre Fed’in önümüzdeki hafta 75 baz puanlık artırımın ardından 75 ve 50 baz puanlık artırım yapması gerekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow