hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD, Rusya petrolüne tavan fiyat kararını erteleyebilir

    ABD, Rusya petrolüne tavan fiyat kararını erteleyebilir
    expand

    Petrol piyasası son günlerde ABD'nin başını çektiği Batı ile Rusya'nın da dahil olduğu OPEC+ ülkelerinin arasında bir gerilim hattında. Taraflardan sıkı mesajlar art arda gelirken yeni bir iddiada ABD'nin bir süredir üzerinde çalıştığı Rus petrolüne tavan fiyat koyma hamlesini ertelediği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD basını Biden yönetiminin ara seçimler öncesinde piyasa oynaklığından kaçınmak istediğini ve Rusya'nın petrol fiyatı tavanı kararını ertelediğini yazdı.

    Wall Street Journal'ın haberine göre, ABD'li yetkililer Rus petrolü için önerilen fiyat tavanını 8 Kasım'daki ABD ara seçimlerinden sonraya kadar belirlemeyi planlamıyorlar.

    Başlangıçta, tavan fiyat seviyesinin, sektöre ABD ve müttefiklerinin ülkelerindeki işletmelerin Rus petrolünü nakliye, finansman ve sigortalamadan men etmeyi planladığı 5 Aralık'a hazırlanmaları için zaman vermek üzere Ekim ortasına kadar belirlenmesi bekleniyordu.

    WSJ, Biden yönetiminin bir tavan fiyat duyurusunun Rusya arzında kesintiye yol açacağından, petrol piyasasında oynaklığa neden olacağından ve ara seçimlerin sonuçlarını etkileyeceğinden endişe duyduğunu belirtti.

    WSJ'ye konuşan ClearView Energy Partners'ın genel müdürü Kevin Book, “5 Aralık'a kabaca 40 gün var, Rusya'dan daha uzun rotalara yapılan tipik bir yolculuk 45 ila 60 gün sürüyor. Bu yüzden, karaya oturmuş bir kargo penceresinin içindeyiz, alıcılar alternatif kaynaklar için teklif verdikçe ham petrol fiyatlarının yükselme riski var." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD, Moskova'nın gelirini kısmak ama aynı zamanda Rus petrolünün küresel pazarlara akmasını sağlamak istiyor. Çeşitli tahminlere göre, üst sınır varil başına yaklaşık 60 dolar olarak belirlenebilir.

    Moskova ise birkaç kez mevcut sözleşmelerin şartlarıyla çelişen ticaret politikaları benimseyen ülkelere petrol ve gaz tedarik etmeyeceğini söyledi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow