hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'de halkın 'ev ekonomisi' dönüm noktasında

    ABDde halkın ev ekonomisi dönüm noktasında
    expand

    Uzun süredir sıkılaşma ve faiz yükseltme sürecinden geçen ABD'de halkın ev ekonomisinde de büyük değişiklik oldu. Uzmanlara göre ülkede harcamalar dönüm noktasında. Fed raporu, çarpıcı eşiği gözler önüne serdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed'in tahminlerine göre, Eylül ayı sonuna kadar Amerikalılar tüm pandemi birikimlerinin sonuna gelecek.

    San Francisco Fed'deki ekonomistler tarafından yapılan araştırma, ABD'de Covid ile ilgili tasarrufların Haziran ayında 190 milyar doların altına düştüğünü ortaya koydu.

    Bu, Amerikan hanelerine binlerce dolar değerinde Covid destek çekleri dağıtan 800 milyar dolarlık bir hediye ile beslenen Ağustos 2021'deki zirvesindeki 2,1 trilyon dolardan düşüklük anlamına geliyor.

    Legal and General Investment Management'ın ekonomi başkanı Tim Drayson, “tasarruflardaki sürdürülemez düşüşün” dünyanın en büyük ekonomisini “potansiyel bir dönüm noktasına” soktuğunu söyledi.

    Bunun bordro büyümesinin yavaşladığı, gelir artışının yavaşladığı, öğrenci kredisi geri ödemelerinden kaynaklanan ters rüzgarların yeniden başladığı ve çok sayıda mali desteğin tersine döndüğü bir zamanda meydana geldiğine dikkat çeken Drayson Fed'in uzun bir dizi faiz artışının da ısırmaya başladığını ekledi .

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İNGİLTERE'DE DURUM TAM TERSİ

    Société Générale tarafından yapılan ayrı bir araştırma, Birleşik Krallık'taki pandemi tasarruflarının şu anda 316,5 milyar sterlin olarak tahmin edildiğini "ve arttığını" gösterdi.

    Bu, tüm Birleşik Krallık ekonomisinin yaklaşık yüzde 12,5'ine eşdeğer ve bu, büyük gelişmiş ekonomiler arasında büyümenin payı olarak en yüksek oran oldu.

    İngiltere Merkez Bankası, Ağustos 2023 toplantısında politika faiz oranını 25 baz puan artırarak %5,25'e yükselterek arka arkaya 14. kez artırdı ve merkez bankası yüksek enflasyonla mücadele etmeye devam ederken borçlanma maliyetlerini 2008'in en yüksek seviyelerine çıkardı.

    Société Générale'de bir ekonomist olan Klaus Baader, ihtiyati tasarruflardaki son artışın "işsizlik korkusunu veya elektrik faturalarında yenilenen dalgalanmaları" yansıtabileceğini söyledi.

    Baader "Eğer ikincisiyse ve daha fazla enerji fiyat şokunun önleneceği varsayılırsa, bu Birleşik Krallık hanehalkı harcamalarında potansiyel olarak özellikle büyük bir toparlanmaya işaret ediyor." dedi.

    ABD'DE SORUN NE?

    Fed araştırması, hane halkı harcanabilir gelirinin daha düşük olduğunu ve kişisel tüketimin önceden tahmin edilenden daha yüksek olduğunu gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Raporda, "Son dönemdeki düşüş hızı devam ederse -örneğin, son üç, altı veya 12 ayın ortalama oranlarında- toplam fazla tasarruflar muhtemelen 2023'ün üçüncü çeyreğinde tükenecek" denildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow