hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'nin borçlarını ödeyemez hale gelme riski artıyor! Hazine Bakanı resmen uyardı: Ekonomik felaket!

    ABDnin borçlarını ödeyemez hale gelme riski artıyor Hazine Bakanı resmen uyardı: Ekonomik felaket
    expand

    ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, temerrüde düşmenin iş kayıplarına yol açacağı ve hanehalkı ödemelerini daha yüksek faiz oranlarıyla sürdüreceği konusunda uyardı. Yellen, "ABD'nin temerrüdü ekonomik felaketi tetikler" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Kongre'nin hükümetin borç tavanını yükseltememesi ve bunun sonucunda ABD'nin temerrüde düşmesinin, faiz oranlarını gelecek yıllarda daha yükseğe gönderecek bir “ekonomik felaketi” tetikleyeceğini söyledi.

    Borç tavanı yükseltilmezse, ABD'li işletmeler kötüleşen kredi piyasalarıyla karşı karşıya kalacak ve hükümet muhtemelen Sosyal Güvenlik'e güvenen asker ailelerine ve yaşlılara ödeme yapamayacak.

    Hazine Bakanı, California'daki iş insanları ile Washington'daki bir etkinlik için hazırlanan konuşmasında, ABD'nin temerrüde düşmesinin iş kayıplarına yol açacağını ve konut kredisi, taşıt kredisi ve kredi kartı ödemelerini artıracağını belirtti.

    Kongre'nin 31,4 trilyon dolarlık borçlanma sınırını artırmanın veya askıya almanın "temel sorumluluğu" olduğunu söyleyen Yellen, temerrüde düşmenin ABD'nin COVID-19 salgınından bu yana kaydettiği ekonomik ilerlemeyi tehdit edeceği konusunda uyarıda bulundu.

    FAİZ ARTAR İMASI

    ABD'li bakan, Sacramento Büyükşehir Ticaret Odası üyelerine, "Borcumuzun temerrüde düşmesi ekonomik ve mali bir felakete yol açar. Bir temerrüt, borçlanmanın maliyetini sonsuza kadar yükseltir. Gelecekteki yatırımlar önemli ölçüde daha maliyetli hale gelecektir.” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yellen, “Kongre borç limitini yükseltmek veya askıya almak için oylama yapmalı. Bunu koşulsuz yapmalı ve son dakikaya kadar beklememeli.” diye konuştu.

    Yellen, Ocak ayında milletvekillerine hükümetin faturalarını, hükümetin Ocak ayında vurduğu limiti artırmadan ancak Haziran başına kadar ödeyebileceğini söyledi.

    Diğer birçok gelişmiş ülkenin aksine, ABD ne kadar borçlanabileceği konusunda kesin bir sınır koyuyor. Hükümet aldığından fazlasını harcadığı için milletvekillerinin borç tavanını periyodik olarak yükseltmesi gerekiyor.

     SENATO REDDEDERSE

    Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nin lideri Kevin McCarthy geçen hafta, 4,5 trilyon dolarlık harcama kesintilerini borç tavanında 1,5 trilyon dolarlık artışla ikiye katlayacak bir plan ortaya koydu ve bunu önümüzdeki haftalarda yapılacak müzakerelerin temeli olarak nitelendirdi.

    Beyaz Saray, iki konunun birbiriyle bağlantılı olmaması gerektiğinde ısrar ediyor ve Demokratların kontrolündeki Senato büyük ihtimalle öneriyi reddedecek.

    Finansal piyasalar giderek daha fazla endişe duyuyor. ABD'nin borcuna maruz kalmayı sigortalama maliyetini son on yılın en yüksek seviyesine gönderme ve finansal analistlerin artan temerrüt riski konusunda uyarıda bulunma riski artıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow