hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Açılışı Fed yapacak: Gözler Merkez Bankalarının haftasında

    Açılışı Fed yapacak: Gözler Merkez Bankalarının haftasında
    expand

    Dünyada enflasyon yavaşlarken küresel merkez bankaları faiz artırımlarıyla tekrar daralmaya hazırlanıyor. Dolarda, "Fed'in faiz kararı, ABD ekonomisi için 'yumuşak inişin' başlangıcı mı?" sorusu gündemi meşgul ederken Euro ve Sterlin için ise kritik kararlar hemen ertesi gününde paylaşılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu hafta, Fed yetkilileri, yavaşlayan enflasyon faiz artırımlarının hızını yeniden düşürmeye hazırlanırken, Cuma günkü istihdam raporu, dünyanın en büyük ekonomisi için yumuşak iniş şansını artıran bir veri olarak beliriyor.

    Politika yapıcıların, gösterge faiz oranlarını Çarşamba günü çeyrek puan artırarak yüzde 4,5 ila yüzde 4,75 aralığına yükseltmesi, artırımın boyutunu üst üste ikinci bir toplantı için geri çekmesi bekleniyor.

    Hamle, Fed'in enflasyonu yavaşlatmaya yönelik agresif kampanyasının işe yaradığını gösteren bir dizi son veriyi takip edecek.

    Toplantı sonrası basın toplantısında Fed Başkanı Jerome Powell'ın kilit soruları, merkez bankasının faiz oranlarını ne kadar yükseltmeyi planladığı ve yetkililerin ara vermeden önce neleri görmesi gerektiği olacak.

    Fed yetkilileri, işgücü piyasasındaki arz ve talep dengesizliklerinin iyileşmeye başladığına dair kanıt görmek istediklerini de açıkça belirtti.

    FED İÇİN FIRSATLAR NELER?

    İşverenlerin Aralık ayındaki 223.000'e kıyasla 185.000 iş eklediğini tahmin eden Bloomberg tarafından ankete katılan ekonomistlere göre, işe alım muhtemelen Ocak ayında yavaşladı. Medyan tahminlerine göre, işsizlik oranının yüzde 3,6'ya yükseldiği, hala beş on yılın en düşük seviyesine yakın olduğu ve ortalama saatlik kazançların bir önceki aya göre yüzde 4,3 artarak önceki aya göre yavaşladığı görülüyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed, Çalışma Bakanlığı ücretler ve yan hakların geniş bir ölçüsü olan İstihdam Maliyeti Endeksi'ni açıkladığında Salı günü enflasyonla ilgili bir başka önemli okuma yapacak. Aralık ayı iş ilanlarına ilişkin rakamların yanı sıra Ocak ayı imalatçı anketi de Çarşamba günü açıklanacak.

    BLOOMBERG ECONOMİCS NE DİYOR?

    “Fed bir ikilemle karşı karşıya: Bir yandan, enflasyon verileri beklenenden daha yumuşak geldi ve faaliyet göstergeleri geçtiğimiz ay boyunca yavaşlayan bir ivme gösterdi; Öte yandan, tüccarlar Fed'in yakında faiz indirimlerine geçeceğine inandıkları için finansal koşullar rahatladı. Veriler, daha küçük faiz artırımlarını haklı çıkaracaktır, ancak Fed muhtemelen daha kolay finansal koşullar görürken - enflasyon rahatsız edici bir şekilde hedefin üzerinde kalırken - şahin davranmak için bir neden olarak."

    —Anna Wong, Eliza Winger ve Niraj Shah, ekonomistler.

    FED'DE MANZARA NASIL?

    Şahin Christopher Waller dahil olmak üzere Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyeleri , bu haftaki toplantıdan önce 0,25 puanlık bir artış lehine çıktılar. Bu artış, Fed'in geçen yıl Aralık ayında 0,5 puana yavaşlamadan önce art arda dört 0,75 puanlık artış sağlamasının ardından daha normal bir politika oluşturma temposuna dönüşü işaret ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed'in yaklaşımındaki değişim, kısmen enflasyondaki son düşüşe bağlanabilir. Aralık ayında tüketici fiyatlarındaki artış art arda altıncı ayda yavaşladı ve enflasyon yüzde 6,5'e ulaştı. Enflasyon, Fed'in yüzde 2'lik hedefinin çok uzağında kalsa da Aralık ayı seviyesi, Ekim 2021'den bu yana en düşük seviye oldu.

    Toplantı ayrıca, ABD ekonomisinin dördüncü çeyrekte beklenenden daha fazla büyüdüğü ve ekonomistlerin yüzde 2,6'lık tahminine kıyasla gayri safi yurt içi hasılanın yıllık yüzde 2,9 oranında arttığı haberlerinin hemen ardından gelecek. Daha yavaş enflasyon ve daha iyi bir ekonomik görünüm, Fed'in bir “yumuşak iniş” düzenleme umudunun - enflasyonu ortadan kaldıracak kadar faizleri artırması, ancak ABD'yi resesyona sokmaya yetmemesi - yaşayabileceği anlamına geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ECB FAİZ KARARI PARASAL SIKILAŞTIRMANIN GELECEKTEKİ HIZI HAKKINDA NE GÖSTERECEK?

    Öte yandan, Euro bölgesi verilerinin muhtemelen yavaşlayan enflasyon ve durgun bir ekonomi göstermesinin ardından, Fed'in ertesi günü, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarını muhtemelen yarım puan artıracak.

    Ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günü bir sonraki para politikası toplantısında faiz oranlarını 0,5 puan artıracağını büyük ölçüde "tamamlanmış bir anlaşma" olarak görüyorlar.

    ECB başkanı Christine Lagarde, bu ay bankanın büyük faiz oranlarındaki artışları "yolda tutacağını" işaret ederek, mevduat faizini yüzde 2,5'e çıkaracak olan son toplantıda olduğu gibi aynı yarım puanlık artışı önerdi.

    Capital Economics'in Avrupa baş ekonomisti Andrew Kenningham, oran değişikliği konusunda çok az belirsizlikle birlikte, ECB toplantısının ana ilgi noktasının, sonraki oran kararları hakkında herhangi bir mesaj olacağını söyledi. “Şimdi, ekonominin direncinin ve çekirdek enflasyonun devam etmesinin, Banka'nın mevduat faizini Mart ayında 0,5 puan ve sonraki iki toplantıda 0,25 puan daha fazla artırarak zirveye çıkaracağı anlamına geldiğini düşünüyoruz. Bu da Yüzde 3,5." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak parasal sıkılaştırmanın hızı, önemli verilerin çoğunun bu hafta açıklanmasıyla birlikte, Euro bölgesi ekonomisinin direncine ve yüksek fiyat baskılarının devam etmesine bağlı olacak.

    Analistler ayrıca Euro bölgesi enflasyonunun Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 9,2'den yüzde 9,1'e ve Ekim ayında kaydedilen tüm zamanların zirvesi olan yüzde 10,6'nın da altına düşmesini bekliyorlar.

    İNGİLTERE MERKEZ BANKASI FAİZ ORANLARINI NE KADAR ARTIRACAK?

    Piyasalar, İngiltere Merkez Bankası'nın Perşembe günkü toplantısında faiz oranlarını 0,5 puan artıracağını fiyatlıyor.
    Bu, banka oranını 2021'in sonundaki tarihi düşük yüzde 0,1'den ve 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıkarak yüzde 4'e çıkaracak.

    Oxford Economics'in Birleşik Krallık Baş Ekonomisti Andrew Goodwin, "Para Politikası Komitesinin, inatla yüksek hizmet enflasyonu ve ücret artışına yanıt olarak Şubat ayında banka oranını 0,5 puan artıracağına inanıyoruz" dedi.

    İşsizlik seviyelerinin nispeten düşük ve iş açıklarının yüksek olduğu sıkı bir işgücü piyasası tarafından desteklenen Birleşik Krallık nominal ücretleri, özel sektör maaşlarının yıllık yüzde 7,2 oranına ulaşmasıyla Kasım ayında rekora yakın bir hızla arttı. Manşet enflasyon Aralık ayında yavaşladı, ancak altta yatan fiyat baskısının daha iyi bir ölçüsü olan hizmet enflasyonu hızlandı.

    Goodwin, Şubat'taki artışın ardından Mart'ta daha küçük bir artışın gelebileceğini, ancak bunun borçlanma maliyetlerinin mevcut artış döngüsünü sona erdirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

    Ayrıca, bankanın son toplantılarda piyasa beklentilerinden daha az sıkılaştırma yapmaktan kaçındığını ve beklenenden daha güvercin görünme riskini alma konusunda hala isteksiz olabileceğini de kaydetti.

    Ancak HSBC ekonomisti Elizabeth Martins, bankanın Perşembe günü çeyrek puanlık oran artışına gideceğini düşünüyor. Daha büyük bir artışın "önemli riskleri" olduğunu kabul etti, ancak "düşük kısa vadeli enflasyon, gerileyen enflasyon beklentileri, konut piyasasındaki hızlı yavaşlama ve BoE'nin kendi alt hedefi, orta vadeli enflasyon tahmininin birleşimi" olduğunu kaydetti. 

    Kaynak: Bloomberg, Economic Times, Financial Times

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow