hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akıllı telefon satışları 2013′ten beri görülmemiş bir düşük seviyeye indi

    Akıllı telefon satışları 2013′ten beri görülmemiş bir düşük seviyeye indi
    expand

    ABD merkezli pazar araştırma şirketi IDC, "enflasyon ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle" 2022′de toplam 1,21 milyar akıllı telefon sevk edildiğini ve bunun, 2013′ten bu yana en düşük yıllık sevkiyat toplamını temsil ettiğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    International Data Corporation (IDC) tarafından yapılan araştırmaya göre küresel akıllı telefon sevkiyatları, makroekonomik zayıflık ve yumuşak tüketici talebi sayesinde, genellikle büyük bir tatil alışveriş dönemi olan 2022′nin dördüncü çeyreğinde sert düşüş yaşadı.

    IDC raporda, elektronik firmalarının Ekim-Aralık döneminde yıllık yüzde 18,3 düşüşle 300,3 milyon akıllı telefon sevk ettiğini söyledi. Düşüş, tek bir çeyrekte şimdiye kadarki en büyük düşüşü işaret ediyor.

    Araştırmada "Önemli ölçüde azalan tüketici talebi, enflasyon ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle 2022′de toplam 1,21 milyar akıllı telefon sevk edildi ve bu, 2013′ten bu yana en düşük yıllık sevkiyat toplamını temsil ediyor." ifadeleri dikkat çekti.

    IDC araştırma direktörü Nabila Popal “Tatil çeyreğinde sevkiyatların bir önceki çeyreğe göre daha düşük olduğunu hiç görmedik. Bununla birlikte, zayıflayan talep ve yüksek stok, satıcıların sevkiyatları büyük ölçüde kısmasına neden oldu.” dedi.

    Apple, dünyanın bir numaralı akıllı telefon üreticisi konumunu korudu. IDC, ABD teknoloji devinin dördüncü çeyrekte yıllık yüzde 14,9 düşüşle 72,3 milyon iPhone sevk ettiğini söyledi. Apple yüzde 24,1 pazar payına sahipti. Düşüş, Apple’ın en son modellerini (iPhone 14 serisi) kritik tatil çeyreği öncesinde piyasaya sürmesine rağmen geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İkinci en büyük akıllı telefon oyuncusu olan Samsung, sevkiyatların yıllık yüzde 15,6 düşüşle 58,2 milyon adede ulaştığını gördü. Samsung, dördüncü çeyrek için yepyeni bir amiral gemisi akıllı telefon piyasaya sürmedi ancak 1 Şubat’ta muhtemelen yeni cihazını sergileyeceği bir etkinlik düzenliyor.

    Çinli elektronik üreticisi Xiaomi üçüncü sırada yer alan , yılın dördüncü çeyreğinde yıllık yüzde 26,3 düşüşle 33,2 milyon adet sevkiyat yaptı. Bu, Çinli akıllı telefon üreticileri Oppo ve Vivo’nun da dahil olduğu ilk beş akıllı telefon oyuncusu arasındaki en büyük düşüş oldu.

    IDC araştırma direktörü Anthony Scarsella, “2022′de yüzde 11′den fazla düşüş yaşanırken, satıcılar cihaz portföylerini yeniden düşünüyor. Kanallar fazla envanteri üstlenmeden önce iki kez düşünecekleri için 2023 ihtiyatlı bir yıl olacak” dedi.

    Kaynak: CNBC

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow