hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya ve Fransa ABD'nin enflasyonu düşürme yasasına karşına harekete geçti

    Almanya ve Fransa ABDnin enflasyonu düşürme yasasına karşına harekete geçti
    expand

    Avrupa Birliği, ABD ile rekabet edebilmek için harcamalarını artırmaya çağırdı. Blok liderleri, haksız olarak gördükleri tedbirlere olası tepkileri tartışmak üzere önümüzdeki ay toplanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya ve Fransa, ayrımcı buldukları ABD Enflasyon Düşürme Yasası (IRA) ışığında Amerikan şirketlerinin gerisinde kalmamak için Avrupa Birliği'ni (AB) yerli sanayiye desteğini artırmaya ve büyük yatırımları serbest bırakmaya çağırdı.

    Russian Today'de yer alan habere göre, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB'nin tartışmalı Amerikan programına nasıl yanıt vermesi gerektiğini görüşmek üzere Paris'te bir araya geldi.

    Ağustos ayında Kongre tarafından kabul edilen 430 milyar dolarlık bir paket olan IRA, iklim değişikliğiyle mücadeleyi, sosyal harcamaları artırmayı, enflasyonla mücadeleyi ve enerji fiyatlarını düşürmeyi amaçlıyor. Temiz enerjiye yatırım yapan ABD şirketlerine cömert vergi indirimleri ve yerli elektrikli araçlar, piller ve yenilenebilir enerji projeleri için önemli sübvansiyonlar sunuyor.

    Mevzuat, AB'de korumacı önlemlerin Avrupalı ​​şirketlere karşı “ayrımcı” olabileceğine dair korkulara yol açtı. Blok, yasanın uluslararası kurallara uymadığını ve şirketleri yatırımlarını Avrupa'dan ABD'ye kaydırmaya haksız yere ikna edeceğini savunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Scholz, Macron ile Élysée Sarayı'nda düzenlediği ortak basın toplantısında , "İlk şey, Avrupa Birliği olarak bize, örneğin Kanada ve Meksika gibi yakın komşularından daha kötü muamele görmeyeceğimizden emin olmaktır -bu kabul edilemez ." Daha önce IRA'daki sübvansiyon hükmünü "aşırı agresif" olmakla eleştiren Fransa cumhurbaşkanı, AB'nin "getirdiğimiz tepkiler konusunda gerçek bir yakınlaşmaya" sahip olduğunu ekledi.

    Avrupa bloğunun liderleri seçeneklerini görüşmek üzere önümüzdeki ay bir araya gelecekler. Bunlardan biri de Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayette bulunmak. Ayrıca, üye devletlerin yerli şirketlere yatırım yapması için muhtemelen daha kazançlı şartları içerecek bir destek planı da düşünülüyor. Bloomberg'in Pazartesi günü bildirdiğine göre, AB fonları zor durumdaki işletmelere de tahsis edilebilecek.

    Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, AB üye ülkeleri arasındaki mali eşitsizliği dengelemeye yardımcı olacak ve nakit sıkıntısı çeken ulusların yeşil teknolojiye daha fazla yatırım yapmasına izin verecek yeni bir tahvil programı önerdi.

    Bu arada, aralarında Danimarka, Finlandiya, İrlanda, Hollanda, Polonya ve İsveç'in de bulunduğu bazı AB ülkeleri, misilleme niteliğindeki sübvansiyonların ülkeler arasında bir yarışı tetikleyebileceği ve iç pazarda bir parçalanmaya neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow