hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya'da enflasyon yeniden yükselişe geçti

    Almanyada enflasyon yeniden yükselişe geçti
    expand

    Almanya Federal İstatistik Ofisi'nden (Destatis), tüketici ürünleri fiyat artışlarına ilişkin yapılan açıklamada yıllık enflasyon mayısta yeniden yüzde 2,4’e yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Mayıs ayı için tüketici ürünleri fiyat artışlarına ilişkin öncü verileri açıkladı. Bu verilere göre, Almanya'da yıllık enflasyon oranı nisanda yüzde 2,2 iken mayıs ayında yüzde 2,4'e yükseldi.

    Bu artış, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek hafta beklenen faiz kararı öncesinde gerçekleşti ve Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip ülkesinde enflasyon oranında yeniden bir artış görüldü. Piyasalardaki beklenti de enflasyonun mayıs ayında yüzde 2,4’e ulaşması yönündeydi.

    Aylık bazda ise enflasyon oranı yüzde 0,1 arttı. AB uyumlu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayısta bir önceki aya göre yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 2,8 yükseldi. AB uyumlu TÜFE nisanda yıllık yüzde 2,4 olarak kayıtlara geçmişti.

    Çekirdek enflasyon, gıda ve enerji hariç tutularak hesaplandığında, nisan ayındaki seviyesini koruyarak mayıs ayında da yüzde 3 oldu. Gıda ürünlerinin fiyatları mayıs ayında bir yıl öncesine göre yüzde 0,6 artarken, enerji ürünlerinin fiyatları yüzde 1,1 düştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yatırımcılar, ECB'nin 6 Haziran'daki Yönetim Konseyi toplantısında politika faizini 25 baz puan düşürmesini bekliyor. Bu beklenti, enflasyonun bankanın yüzde 2'lik hedefinin hemen üzerine düşmesinin ardından ortaya çıktı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow