hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altın ve doların gözü ABD enflasyonunda! 6 kurum tahminlerini ortaya koydu

    Altın ve doların gözü ABD enflasyonunda 6 kurum tahminlerini ortaya koydu
    expand

    ABD'de 2023 yılının ilk enflasyon verisi bugün belli oluyor. Dünyanın en büyük ekonomisinden gelecek rapor altın, petrol, dolar başta olmak üzere para birimlerini ve emtia piyasasını etkileyecek. Fed'in 2023 için belirleyeceği yol haritasında da önemli rol oynayacak...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Ocak ayı enflasyonu bugün saat 16:30'da açıklanıyor. Tüm piyasaların dikkatle takip ettiği veri için olası bir sürpriz durumunda dolardan altına, petrole ve hisse senetlerine bakılacak. Uzmanlara göre, dolar bir kez daha güçlenebilir ya da veriye bağlı olarak altın fiyatlarında yeni gerilemeler gelebilir.

    Fed'in 2023'teki para politikasını yakından ilgilendiren veri için tahminler aylık bazda yüzde 0,4 artması, yıllık yüzde 6,2’ye gerilemesi yönünde. ABD enflasyonu, Aralık’ta yüzde 6,5 ile Ekim 2021’den bu yana en düşük düzeye gerilemişti.

    Deutsche Bank stratejisti Jim Reid, 2022 yılının son aylarındaki enflasyonun düşüş eğilimine girdiği beklentilerinin “son 10 gün içinde” zayıfladığına dikkat çekti. Reid, “Önce ABD tarım dışı istihdam verisi hizmet enflasyonunun beklenenden daha uzun süre güçlü kalacağına işaret etti. Sonra bir çok şahin merkez bankası yetkilisinin piyasaların verileri görmezden geldiği ancak yavaş yavaş uyandığını söylediğini gördük” dedi.

    Singapur merkezli banka OCBC ise ABD enflasyonun düşüşündeki olası bir yavaşlamanın doları destekleyeceği görüşünde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DOLAR İÇİN DURUM NE?

    Dolar endeksi güçlü istihdam verisi sonrası şubat ayında gördüğü 100 düzeylerinden tekrar yüzde 4’e yakın yükselişle 104’e yaklaşmış durumda. ING Bank, ABD’den gelecek verinin beklentilerin üzerinde gelmesinin doları güçlendirerek, euro/ dolar paritesinde 1,05 düzeylerine çekilme görülebileceğini belirtiyor. ABD’li finans kuruluşu Westpac de ortalama beklentinin üzerinde bir enflasyon verisinin “kaydadeğer bir dolar hareketi” getirebileceğini söylüyor.

    Paritenin yılın ikinci çeyreğinde tekrar yükseleceğini öngören kuruluşlar da var. Deutsche Bank euro/dolar paritesinin 2. çeyrekte 1,10 düzeyine yükselmesini bekliyor. Euro/dolar paritesi Avrupa Komisyonu’nun büyüme öngörülerini yüzde 03’ten yüzde 0,8’e yukarı yönlü revize etmesiyle birlikte dün TSİ 15.55 itibariyle hafif yükselerek 1,069 düzeyine kadar çıkmıştı.

    YÜKSEK BİR ENFLASYON ALTINI DÜŞÜREBİLİR

    Altın fiyatları ise dolardaki güçlenişe bağlı olarak haftaya düşüşle başladı. Ons altın 1.853 dolara kadar geriledi. ABD’den gelecek enflasyon verisinin güçlü gelmesi durumunda uzmanlara göre altın fiyatlarında yeni gerilemeler görülebilir.

    Ancak Exinity baş piyasa analisti Han Tan, enflasyonun daha hızlı bir düşüşe işaret etmesi durumunda Fed’in faiz artışlarını durdurması mümkün ve 2 bin dolar seviyelerine tırmanış gelebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow