hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altın yatırımcısının gözlediği rapor gümüşten geldi! Talep rekoru kırdı

    Altın yatırımcısının gözlediği rapor gümüşten geldi Talep rekoru kırdı
    expand

    Uluslararası bir ticaret izleme raporuna göre, dünya gümüş açığına yöneldi. Küresel gümüş tüketimin yıl sonuna kadar keskin bir şekilde artması ve on yılların en büyük arz-talep açığına yol açması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gümüşü izleyen ABD merkezli bir ajans olan Silver Institute, son raporunda dünyanın bu yıl büyük bir gümüş tedarik kıtlığının eşiğinde olduğunu duyurdu.

    Ajansın resmi web sitesinde yayımlanan rapora göre, endüstriyel tüketicilerden, mücevher ve ev eşyası üreticilerinden ve perakende yatırımcılardan gelen küresel gümüş talebi geçen yıla göre yüzde 16'lık artışla rekor kırdı. 2022'nin sonuna kadar ise tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1,21 milyar onsa ulaşması bekleniyor.

    Raporda, Londra ve New York'ta bulunan ve COMEX ve Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) tarafından izlenen gümüş stoklarının bu yıl şimdiye kadar yaklaşık 370 milyon ons veya yüzde 25 düştüğü belirtildi.

    Sonuç olarak, gümüş piyasası, 2021'de görülen seviyenin (48 milyon ons) dört katı olan 194 milyon onsluk çok yıllı bir metal açığıyla karşı karşıya.

    Ajans, gümüş talebindeki artışın ana itici güçlerinden birinin, araçlarda daha fazla elektronik kullanıldıkça artan otomobil üreticilerinin tüketimindeki artış olduğunu belirtiyor. 5G teknolojilerinin geniş çapta benimsenmesi ve yeşil enerjiye yönelik küresel yönelim de talebi etkiliyor. Örneğin, güneş paneli üreticileri metali giderek daha fazla istifliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son olarak, tüketiciler 2020 ve 2021'de azalan stokları yenilemek için düşük fiyatlardan yararlandıkça, Hindistan'daki gümüş talebi bu yıl neredeyse ikiye katlandı.

    Gümüş fiyatları, büyük ölçüde ABD dolarının güçlenmesi ve ABD tahvil getirilerindeki artışa tepki olarak metali satan yatırımcılar nedeniyle bu yıl kabaca yüzde 10 düşerek onsu 21 dolara geriledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow