hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altında büyük sıçrama! Nedeni bu haberde: İşte önümüzdeki hafta beklenenler...

    Altında büyük sıçrama Nedeni bu haberde: İşte önümüzdeki hafta beklenenler...
    expand

    Hafta içinde Powell'ın konuşmasıyla Mart ayı boyunca elde ettiği kazanımları eriten ons altın fiyatı, dün bir anda sıçrama gördü. Altın piyasası son haftaların en yüksek seviyesinden haftayı kapattı. Oynaklıkta ne etkili oldu? Önümüzdeki haftaya ilişkin beklentiler neler? İşte ayrıntılar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Altın fiyatları, ABD tarım dışı istihdam raporunun doları düşürmesinin ardından dün yaklaşık yüzde 2 artışla ons başına 1.870 doların üzerine çıktı. Böylece haftalık kayba ilerleyen ons altın bir anda grafiği tersine çevirdi.

    Açıklanan veriye göre ABD ekonomisi Şubat ayında beklenenden çok daha fazla 311 bin iş ekledi. Ancak işsizlik oranı yüzde 3,6'ya yükseldi ve ücret artışı yavaşlayarak daha yüksek faiz oranlarına duyulan ihtiyaç hakkındaki beklentileri hafifletti.

    FED NE YAPACAK?

    Şimdi Fed'in 22 Mart'ta 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı artırmayı tercih edeceği konusunda piyasa eşit bir şekilde bölündü.

    Şimdi 14 Mart'ta açıklanacak ABD enflasyonu için kollar sıvandı. Veri için beklentiler 6,1 gelmesi yönünde. ABD'de yıllık enflasyon oranı, Aralık ayındaki yüzde 6,5'ten Ocak 2023'te yüzde 6,2'lik piyasa tahminlerini aşarak, yalnızca biraz yavaşladı ve yüzde 6,4'e geriledi.

    ALTIN NEDEN BÖYLE YÜKSELDİ?

    Ancak altının yükselişinin arkasında bir etken daha var. BD'nin en büyük 16. bankası olan Silicon Valley Bank, iflas ettiği için güvenli sahip olma talebi gösterildi.Altında büyük sıçrama Nedeni bu haberde: İşte önümüzdeki hafta beklenenler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ons altın hafta kapanışını 1.867 dolar seviyesinde gerçekleştirdi. Gram altın fiyatı 1.138,5 TL ile 1 haftadan daha fazlasını kapsayan bir periyodun en yüksek seviyesine geldi.

    PİYASA İÇİN KRİTİK HAFTA

    Bu arada, ECB politika yapıcılarından gelen şahin açıklamalar, borçlanma maliyetlerinde daha fazla artırıma işaret etmeye devam ediyor. Banka önümzdeki hafta faiz kararını verecek. Peki dolar ve altın bu karardan nasıl etkilenecek?

    Şimdi pazartesi günü ile başlayan haftada ECB'den 50 baz puanlık faiz artırımı kararı bekleniyor. Hamle tahmin edildiği gibi geldiğinde, Euro'yu güçlendirirken dolar endeksini geriletecek. Ancak ABD enflasyonu daha önceki viraj olacak.

    Yatırımcılar altının üzerindeki baskı bir parça daha hafiflemesini bekliyor...

    ECB'nin kararı 16 Mart perşembe günü saat 16:25'te.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow