hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bankalar sallanıyor, altın şahlanıyor! Yatırımcının eskimeyen gözdesi yükselişte

    Bankalar sallanıyor, altın şahlanıyor Yatırımcının eskimeyen gözdesi yükselişte
    expand

    Bankacılık alanında artık dünyaya yayılma tehdidindeki kriz, yatırımları altına yöneltti. Ons altın 2.000 dolara kadar yükseldi ve hafta bitimi itibarıyla art arda 4. haftalık primini getirdi. Uzmanlar hem güvenli liman arayanlar hem de kazancını artırmak isteyen yatırımcı için son izlenimlerini aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mart ayı altın ayı oldu. Altın fiyatları Mart ayı sonlarında ons başına 2.000 dolara yaklaşarak bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ons altın bankacılık krizine ilişkin endişeler nedeniyle güvenliğe yeni bir kaçışla desteklendi ve art arda dördüncü haftadır kazandırdı.

    Alman Deutsche Bank'taki kriz altının son dopingi oldu. Banka, 2028'de vadesi dolacak bir dizi 2. kademe tahvilde 1,5 milyar doları itfa edeceğini söyledi ve kredi temerrüt takasları 2019'da başlatıldıklarından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

    Ons altın dün geceki hafta kapanışında 1978,6 dolar seviyesindeyken yurt içi piyasada altının gram fiyatı da 1.212 TL oldu.

    FED BU YOLDA DEVAM EDECEK

    State Street Global Advisors'ın baş altın stratejisti George Milling-Stanley, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısını dinledikten sonra, bankayı mevcut rotasından döndürmek için muhtemelen derin ve keskin bir durgunluk gerekeceğini söyledi.

    Milling-Stanley'e göre, piyasalar Fed'in yıl sonundan önce faiz oranlarını indireceğine dair bahse girerek biraz fazla erken davranıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milling-Stanley'in para politikası görünümü, Federal Rezerv'in Çarşamba günü faiz oranlarını 25 baz puan artırmasının ve agresif faiz oranlarını yılın geri kalanında sürdüreceğinin sinyalini vermesinin ardından geldi. Merkez bankasının duruşu, ABD ekonomisinin son iki hafta içinde iki bölgesel bankanın ve Avrupa'nın en büyük bankalarından biri olan İsviçre merkezli Credit Suisse'in iflas etmesinin ardından büyüyen bir bankacılık kriziyle karşı karşıya kaldığı bir dönemde geldi.Bankalar sallanıyor, altın şahlanıyor Yatırımcının eskimeyen gözdesi yükselişte

    BU YIL ALTIN HEP ARTACAK MI?

    Kitco News ile yaptığı bir röportajda Milling-Stanley, "Muhtemelen bu yıl bir noktada sığ bir durgunluğa gireceğimizi tahmin ediyorum, ancak durgunluğun Powell'ı bu yıl nedeni değiştirmeye ve oranları düşürmeye zorlayacak kadar derin olacağını düşünmüyorum. İşgücü piyasasına baktığınızda, temel ekonomide büyük bir esneklik var." diye konuştu.

    Fed'in enflasyon konusundaki şahin duruşuna rağmen, Milling-Stanley, altın fiyatlarının 2023 boyunca ons başına 2.000 dolar eşiğinde olacağını gördüğünü söyledi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milling-Stanley, altına daha fazla destek sağlamak için 2023 bitimine kadar daha zayıf bir ABD doları beklediğini söyledi.

    FAİZLER DÜŞERKEN DAHA DA YÜKSELEBİLİR

    Fed faiz oranlarını 25 baz puan daha artırabilirken, ABD dolarına geçen yıl 75 baz puanlık hareketlerin sağladığı ivmeyi sağlamayacağını söyleyen analist, "Geçen yıl altının ana rüzgarı ABD dolarının gücüydü ve bu 25 baz puanlık artışlar aynı etkiyi yaratmayacak. Altının daha fazla faiz artışından korkacak hiçbir şeyi yok ve nihai faiz indirimlerinden keyif alacak her şeyi var." diye konuştu.

    BANKACILIK KRİZİ ALTIN FİYATINDA SÜRPRİZLERİ GETİREBİLİR

    Milling-Stanley, ekibinin altının ons başına 1.600 dolar ile 1.900 dolar arasında işlem görmesi konusundaki mevcut tahminini koruyor. Ancak uzman isim, büyüyen bankacılık krizinin altın fiyatlarını mevcut seviyelerde desteklemeye devam etmesi gereken yeni bir faktör olacağını söyledi:

    "Bu bankacılık krizi temelde belirsizliği artırdı ve bu, piyasa beklentileri etrafındaki oynaklığa yansıdı ve bu da altın fiyatlarını desteklemeye devam edecek. Bu bankacılık krizinin sonunu gördüğümüzü sanmıyorum; şu anda bir sonraki domino taşının düşmesini bekliyoruz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow