hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Muhteşem başlangıç! Altını olan yaşadı

    Muhteşem başlangıç Altını olan yaşadı
    expand

    Ons altın haftaya tarihin en yüksek seviyesinden girdi. Yatırımcılar Fed'in faiz indirimlerini fiyatlarken piyasa değer üstüne değer ekliyor. Peki yükseliş nereye kadar sürer? Kritik seviyeler nerelerde? İşte detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ons altın, haftanın ilk saatlerinde yüzde 3'ten fazla artış göstererek 2.100 doların üzerine çıktı. Piyasa, tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı.

    Fed Başkanı Jerome Powell'ın politika gevşemesini öngörmek için "erken" olduğunu söyleyerek faiz indirimi beklentilerini geri çevirmesine rağmen yükseliş hız kesmedi.

    Fed'in bu ayki toplantıda faiz oranlarını sabit tutacağına ve gelecek yıl faiz indirimine başlayabileceğine ilişkin artan beklentiler yatırımcıları emtia piyasalarına yönlendirdi.

    Piyasalar şu anda gelecek yıl Mart ayında Fed'in politika faizini düşürme ihtimalini yüzde 60 olarak görüyor ve Mayıs ayındaki bir indirimi tamamen fiyatlıyor.

    YÜKSELİŞİN NEDENİ BELLİ OLDU

    Veri cephesinde, ABD ISM İmalat PMI'ı Kasım ayında tahminlerin altında gelerek fabrika faaliyetlerinde art arda 13. daralmaya işaret etti ve daha yumuşak faiz görünümünü destekledi. Ek olarak, ABD'deki son PCE enflasyon okuması fiyatlarda yavaşlamaya işaret ederken, devam eden işsizlik başvuruları da iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gelişmelerle gram altın güne 1.924 liradan güne başlarken gün içinde en düşük 1.922 lirayı görürken en yüksek de 1.997 dolar seviyesini gördü.

    BEKLENTİLER NE YÖNDE?

    İnfo Yatırım müşterilerine gönderdiği notta şu değerlendirmelerde bulundu:

    "Ons altın yeni haftaya rekorlar ile başladı. ABD’de Pazar günü Pentagon; Kızıldeniz’de bir Amerikan savaş gemisi ve çok sayıda ticari geminin saldırıya uğradığını açıkladı. Bu gelişme ile birlikte jeopolitik riskler sert arttı ve altın yeni haftaya rekorlar ile başladı.

    Yeni haftaya yüzde 3’ten fazla yükselişle başlayan ons altın 2148 seviyelerini test etti.

    Piyasalar bu konuda gelebilecek haber akışlarını yakından takip edecek.

    Piyasalar geçtiğimiz haftanın son işlem gününde konuşma gerçekleştiren Fed Başkanı Powell’ı takip etti. Atlanta’da Spelman Collega’ta yapılan konuşmada Powell; enflasyon konusunda zafer ilan etmenin henüz erken olduğunu belirtti. Ek olarak Powell; enflasyonda kesin olarak yüzde 2’lik hedefe dönene kadar para politikasının kısıtlayıcı kalacağını sözlerine ekledi. Haftanın ilk işlem gününde piyasalar 18:00’da ABD kanadından gelecek olan Fabrika Siparişleri verisini izleyecek.

    Haftaya genel olarak baktığımızda ise Cuma günü ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisi haftanın en önemli ekonomik verilerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ons altın grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 2100 – 2117 - 2145 seviyeleri direnç noktaları olarak; 2071 – 2060 - 2050 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow