hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Amerika onu şanssız sayıyordu: 50 dolarlık banknot basımı rekor kırdı

    Amerika onu şanssız sayıyordu: 50 dolarlık banknot basımı rekor kırdı
    expand

    Geçen yıl rekor sayıda 50 dolarlık banknot basıldı. Ancak genellikle 50 dolarlık banknot alışılmadık, pek de popüler olmayan bir banknot. Şanssız olduğuna dair birçok batıl inanç bile var. Patlamanın nedeni ise bambaşka...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen yıl hükümet 756 milyon 96 bin 50 dolarlık banknot bastı. 2019'da basılan tüm ABD banknotlarının yalnızca yüzde 3,5'i 50 dolardı. BEP'e göre 2022'de bu oran yüzde 8,5'e yükseldi.

    Peki neden daha fazla 50 dolar? Şaşırtıcı bir şekilde bunun enflasyonla hiçbir ilgisi yok.

    Oysa ABD'de bir dönem 50 doların şanssızlık getirdiğine inanılıyordu. 

    NEDEN UĞURSUZ?

    Eski bir batıl inanca göre, 50 doların yüzünde Başkan Ulysses S. Grant olduğu ve kendisi iflas ettiği için banknotlar uğursuzdu. 50 dolarlık banknotun tarihi 1862'ye dayanıyor, ancak Grant'ın yüzü 1914'e kadar eklenmemişti.

    DEĞİŞTİRİLMESİ İSTENDİ

    2010 yılında Kuzey Carolina Cumhuriyetçi Temsilcisi Patrick McHenry, 18. Başkan Grant'in yerine 40. Başkan Ronald Reagan'ın geçmesi için Kongre'ye bir önerge sunma girişiminde bile bulundu. Bu girişim bir miktar destek bulsa da sonuçsuz kaldı.

    KUMARBAZIN LANETİ

    Ayrıca profesyonel kumarbazların ve kumarhanelerin, Las Vegas'lı kumarhane yatırımcısı ve gangster Bugsy Siegel'in cebinde sadece 50 dolarla öldüğü söylentisi nedeniyle ve kısmen de bir uğursuzluk olarak gördükleri için bu paraları taşımaktan hoşlanmadıkları bildirilmekte.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GERÇEK NEDEN BU OLABİLİR

    Ancak, daha büyük olasılıkla ve daha gerçekçi olarak, insanlar 50 dolarlık banknotları 5 ya da 20 dolarlık banknotlarla karıştırdıkları ve birçok mağaza 20 dolardan büyük banknotları kabul etmediği için kullanmaktan kaçınma eğiliminde.

    BASIMIN REKOR KIRMASI BU YÜZDEN

    Fed, insanların nakit biriktirmeye başladığını keşfetti. Temmuz 2021'de Fed, "2022 baskı siparişinin COVID-19 salgınından büyük ölçüde etkilendiğini ... Federal Rezerv'in benzeri görülmemiş bir para talebi yaşamaya devam ettiğini" belirtti. San Francisco Fed'in daha sonraki bir raporu, 2020'den sonra Amerikalıların cüzdanlarında, arabalarında, evlerinde ve başka yerlerde daha fazla nakit taşımaya başladığını doğruladı.

    Böylece Fed 50 dolarda büyük bir artış emri verdi. Salgına kadar 50 dolar, 2 dolarlık banknotla beraber yıllardır basılan en nadir banknotlardan biriydi. Ancak 2021 ve 2022 için Fed , 10 dolar ve 5 dolar yerine 50 dolar daha fazla sipariş verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow