hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa Birliği'nin Rusya'dan ithalatı 5 kat azaldı

    Avrupa Birliğinin Rusyadan ithalatı 5 kat azaldı
    expand

    Avrupa Birliği, yaptırımlarının Rusya ticareti üzerindeki etkisini açıkladı. Eurostat verilerine göre, yaptırım uygulanan ülkeden bloğa yapılan ithalat neredeyse beş kat azaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Birliği (AB) resmi istatistik ajansı, Rusya'dan yapılan ithalatın, geçen yıl Moskova'ya kısıtlamalar getirilmesinden bu yana neredeyse beş kat düştüğünü açıkladı.

    Eurostat'ın son rakamlarına göre mevsimsellikten arındırılmış değerler, Rusya'nın AB'nin blok dışından yaptığı ithalattaki payının Şubat 2022'deki yüzde 9,5'ten Eylül 2023'te yüzde 2'ye düştüğünü gösteriyor. Bloktan Rusya'ya yapılan ihracatın payı da aynı dönemde yüzde 3,8'den yüzde 1,4'e düştü.

    Eurostat, Rusya ile en yüksek ticaret açığının Mart 2022'de kaydedildiğini ve yüksek enerji ürünleri fiyatları nedeniyle 18,6 milyar euroya ulaştığını yazıyor, ancak açığın o zamandan beri önemli ölçüde azaldığını da ekliyor. 

    Doğal gaz, petrol yağları, nikel, demir ve çeliğin yanı sıra gübreler, AB'nin yaptırım uygulanan ülkeden toplam ithalatının yaklaşık üçte ikisini oluşturuyor. Rusya'nın bu ürünlerin ithalatındaki payı "önemli ölçüde azalırken" blok, ABD, Norveç, Cezayir ve Suudi Arabistan'dan doğal gaz ve petrol yağları alımlarını artırdı. ABD nikel tedarikindeki payını artırdı ve Çin, demir-çeliğin ana tedarikçisi haline geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak Eurostat, gübrelerin farklı bir yol izlediğini belirtiyor. Rusya'nın AB dışı ithalattaki payı 2022'de neredeyse üçte bir oranında düştü, ancak bu yılın Temmuz-Eylül döneminde yaptırımlar öncesi seviye olan yüzde 27'ye geri döndü.

    AB, Moskova ile Kiev arasında 2014 sonrası artan gerilimin askeri müdahaleye dönüştüğü 2022'nin başlarından bu yana Rusya'ya 11 tur yaptırım uyguladı. Blok, Rusya'nın ekonomisini, kritik teknolojilere ve pazarlara erişimden mahrum bırakarak ve hammadde ihracatından elde ettiği geliri azaltarak zayıflatmayı amaçlıyor. Buna karşılık Rusya, ticaretinin çoğunu başta Hindistan ve Çin olmak üzere Asya'ya yönlendirdi.

    Eurostat'a göre AB'nin Rusya ile ticareti, ithalat ve ihracat kısıtlamalarından büyük ölçüde etkilendi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow