hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa Merkez Bankası'ndan şaşırtan enflasyon ve faiz açıklaması

    Avrupa Merkez Bankasından şaşırtan enflasyon ve faiz açıklaması
    expand

    Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, tüketici fiyatlarındaki hızlı artışın artık büyük ölçüde kontrol altına alınmasıyla gelecek ay faiz indiriminin muhtemel olduğunu ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, tüketici fiyatlarındaki hızlı artışın artık büyük ölçüde kontrol altına alınmasıyla birlikte önümüzdeki ay bir faiz indirimine gidilebileceğini belirtti.

    Salı günü İrlanda’nın RTE One kanalında yayınlanan bir televizyon röportajında Lagarde, “Elde ettiğimiz veriler sahip olduğumuz güven düzeyini - orta vadede hedefimiz, misyonumuz ve görevimiz olan yüzde 2 enflasyonu sağlayacağımıza dair - pekiştirirse, 6 Haziran’da bir hamle yapma olasılığımız güçlü” dedi. “Enflasyonu kontrol altına aldığımızdan gerçekten eminim” diyen Lagarde, “Gelecek yıl ve ondan sonraki yıl için yaptığımız tahminler, hedefe gerçekten çok çok yakın ve belki de hedefte. Dolayısıyla, kontrol aşamasına geçtiğimize eminim” diye konuştu.

    Geçen sonbahardan bu yana yüzde 4 gibi rekor bir seviyede bulunan AMB mevduat faizinin önümüzdeki toplantıda çeyrek puan düşürülmesi beklenirken, yatırımcılar eylül ayında bu büyüklükte bir adım daha atılacağını ve aralık ayında da son bir indirim gerçekleştirileceğini öngörüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Salı günü Handelsblatt’a demeç veren Bundesbank Başkanı Joachim Nagel ise olası ilk indirimin ardından temkinli olunması çağrısında bulundu. “Faizleri aceleyle düşürmemeli ve elde ettiklerimizi tehlikeye atmamalıyız” diyen Nagel, belirsizliğin “hala yüksek” olduğunu da sözlerine ekledi. Nagel, “Haziran ayında faizler ilk kez düşürülse bile, bu sonraki toplantılarda faizleri daha da düşüreceğimiz anlamına gelmez. Otomatik pilotta değiliz.” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow