hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa Rus petrolüne tavan fiyatı kabul etti

    Avrupa Rus petrolüne tavan fiyatı kabul etti
    expand

    Avrupa Birliği, uzun bir tartışma sürecinin ardından Rus petrolüne tavan fiyat uygulanmasında anlaştı. Kararla, deniz yoluyla taşınan petrolün varili için 60 dolardan fazlası verilmeyecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerin temsilcileri Rus petrolüne tavan fiyat getirilmesinde uzlaştı. Karar AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

    Dönem Başkanı Çekya'nın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda "Büyükelçiler, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole tavan fiyat konusunda bir anlaşmaya vardı" ifadesi kullanıldı.

    G7, geçen hafta Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına tavan fiyatının 65 ila 70 dolar olarak belirlenmesini teklif etmişti.

    AB içinde başta Polonya, Litvanya ve Estonya çok daha düşük seviyelerde tavan fiyat belirlenmesi için çalışmalar yürütüyor ve oybirliği gereken kararın alınmasını engelliyordu.

    Rus petrol taşımacılığında önemli rol oynayan ve ciddi gelir sağlayan Yunanistan, Malta ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ise tavan fiyatın daha yüksek seviyelerde belirlenmesini istiyordu.

    AB Komisyonu, üye ülkeler arasındaki müzakerelerde uzlaşı sağlamak üzere Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrolün variline 60 dolar tavan fiyat uygulanmasını teklif etmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TAVAN FİYAT 2 AYDA BİR DEĞERLENDİRİLECEK

    Ayrıca, Rus petrolüne 60 dolar tavan fiyata ilave olarak yeni bir fiyat sınırlama mekanizması kurulması da söz konusu olacak. Mekanizma, Rus petrolüne tavan fiyatın dünya piyasası fiyatlarının yüzde 5 altında tutulmasını sağlayacak.

    Rus petrolüne uygulanan tavan fiyat 2 ayda bir yeniden değerlendirecek.

    Tavan fiyat uygulamasının, AB'nin Rusya'dan deniz yoluyla ham petrol tedarikinin kesilmesine yönelik kararının devreye alınacağı 5 Aralık'ta yürürlüğe girmesi bekleniyor.

    Rusya dünya petrol üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu yapıyor.

    Öte yandan, Rus yetkililer, tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol satmayacağını açıklamıştı.

    Kaynak: TRT Haber

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow