hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa'ya stagflasyon uyarısı: Enflasyonda yavaşlama geçici

    Avrupaya stagflasyon uyarısı: Enflasyonda yavaşlama geçici
    expand

    ABD'li ünlü ekonomist Jeffrey Sachs, altta yatan enflasyon eğilimlerinin fiyatlarda daha fazla artışa işaret ettiğini söyleyerek ECB'nin 50 baz puanlık faiz artırımına hazırlandığı Avrupa için stagflasyon uyası yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'li ünlü ekonomist Jeffrey Sachs, Euro Bölgesi'ni sürekli yüksek enflasyon ve işsizlikte keskin bir artış ile birlikte durgun bir ekonomik büyüme dönemine karşılık stagflasyon konusunda uyardı.

    Sachs'a göre, son zamanlarda Euro Bölgesi'ndeki manşet enflasyondaki yavaşlama, taze gıda ve enerji fiyatlarını içerdiğinden, geçici bir olay ancak bu okumaları içermeyen ve dolayısıyla ekonomideki temel baskıların daha net bir resmini veren çekirdek enflasyon, geçen ay yeni bir rekor kırdı. Sachs, Euro Bölgesi ekonomisinin uzun vadede bir krize girebileceğinin sinyallerini verdiğini söyledi.

    Sachs "Ekonomi durgunluğa girerken manşetlerdeki yavaşlamaya rağmen, Avrupa'daki çekirdek enflasyon yükselmeye devam ediyor. Stagflasyona hazır olun!" diye konuştu.

    Eurostat verilerine göre, avro bölgesindeki 20 ülkede manşet enflasyon Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 8,6'dan yüzde 8,5'e geriledi. Uzmanlar, bu eğilimi, mevsim dışı derecede ılıman havanın ve dolayısıyla düşük talebin neden olduğu enerji fiyatlarındaki düşüşe bağlıyor. Çekirdek enflasyon ise %5,6 artarak gösterge için yeni bir tarihi zirveye ulaştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow