Bakan Bolat: Mayıs'ta cari işlemler açığı sıfıra yakın gerçekleşebilir

Ticaret Bakanı Ömer Bolat X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Mayıs ayında cari işlemler açığının Nisan ayındaki yükselişin ardından önemli ölçüde gerileyerek sıfıra yakın gerçekleşebileceği öngörülmektedir." dedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, X üzerinden yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
"Nisan Ayında Yıllıklandırılmış Cari İşlemler Açığında Bir Önceki Yılın Aynı Ayına Göre Yaklaşık 10,7 Milyar Dolar Düşüş Sağlandı. 2024 Yılı Nisan Ayında 26,5 Milyar Dolar Olan Yıllıklandırılmış Cari İşlemler Açığı, 2025 Yılı Nisan Ayında 15,8 Milyar
Dolar Olarak Gerçekleşmiştir.
2024 Yılı Nisan Ayında 4,8 Milyar Dolar Olan Cari İşlemler Açığı 2025 Yılı Nisan Ayında 7,9 Milyar Dolar Olarak Gerçekleşmiştir.
Nisan Ayında Yıllıklandırılmış Hizmet İhracatı 116,5 Milyar Dolar ile Rekor Seviyeye Yükselmiştir.
Yıllık Mal ve Hizmet İhracatı 381 Milyar Doların Üzerine Çıkmıştır.
2025 Yılının İlk Çeyreğinde Cari İşlemler Açığının GSYH İçindeki Payı %0,9 Olarak Sınırlı Bir Seviyede Gerçekleşmiş Olup, 2025 Yılı Genelinde De Orta Vadeli Program Hedefinin (%2,0) Altına Gerçekleşmesini Bekliyoruz.
Hükümet Olarak Mal ve Hizmet İhracatını Artırmaya ve Yerli Milli Üretimi Desteklemeye Yönelik Politikalarımızı Kararlılıkla Sürdüreceğiz. Cari İşlemler Hesabında İstikrarlı Bir Seyir Sağlanacak ve Makroekonomik İstikrar Güçlendirilecektir.
İnovasyon-Üretim-Yatırım-İstihdam-İhracat-Adil Bölüşüm Önceliklerinde Oluşturulan Kalkınma Stratejimiz ile Önümüzdeki Dönemde Türkiye Ekonomisini Bölgesinde ve Küresel Arenada Cazibe Merkezi Olarak Öne Çıkarmak Amacıyla Çalışmalarımızı Cumhurbaşkanımızın Önderliğinde Kararlılıkla Sürdüreceğiz.
CARİ İŞLEMLER HESABINDA VE DIŞ TİCARETTE DENGELENME
-Küresel Ekonomideki Korumacılık Eğilimleri ve Dış Ticaret Politikalarındaki Artan Belirsizliklerin Yoğunlaştığı Bir Dönemde, 2025 Yılı Nisan Ayında Cari İşlemler Açığında Geçici Bir Artış Yaşanırken, Mayıs Ayına İlişkin Öncü Veriler Önemli Oranda Gerilemeye İşaret Etmektedir.
-2025 yılı Nisan ayında mal ihracatımız %7,8 oranında artışla 20,8 milyar dolara yükselirken, aynı dönemde ithalatımız %12,7 oranında artarak 12,7 milyar dolar olmuştur. Böylece en yüksek ikinci Nisan ayı ihracatı gerçekleşmiştir. İthalattaki artışta altın ithalatının %54 artışla 2,4 milyar dolar gerçekleşmesi etkili bir unsurken, bu artışta da fiyatlardaki artışın belirleyici olduğu dikkat çekmektedir.
-Böylelikle dış ticaret açığımız %22,3 artışla 12,1 milyar dolar ve ihracatın ithalatı karşılama oranı 2,9 yüzde puan azalışla %63,2 olarak gerçekleşmiştir.
HİZMET İHRACATI
-Hizmet ihracatı güçlü seyrini devam ettirerek, 2025 yılı Nisan ayında yıllıklandırılmış bazda bir önceki yılın aynı ayına göre %7,6 oranında artarak 116,5 milyar dolara ulaşmıştır.
-Seyahat gelirlerimiz 2025 yılı Nisan ayında yıllıklandırılmış bazda 57,1 milyar dolara, taşımacılık gelirlerimiz ise 39,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.
MAL VE HİZMET İHRACATI
-Yıllıklandırılmış mal ve hizmet ihracatı toplamı, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,1 oranında artarak 381,4 milyar dolara yükselmiştir.
DEĞERLENDİRME
Mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekler ve ithalatı düşürmeye yönelik tedbirlerin etkisiyle 2024 yılında cari işlemler açığında önemli bir gerileme kaydedilmiştir.
Ticarette artan korumacı eğilimler, AB’deki zayıf ekonomik görünüm ve tarife artışlarının getirdiği belirsizliğin hakim olduğu küresel konjonktürün de etkisi ile cari işlemler açığının 2025 yılı genelinde yukarı yönlü seyredeceği beklenmekle birlikte GSYH içindeki payının tarihsel ortalamanın (2002-2024 ortalaması: %3,5) altında kalmaya devam edeceği öngörülmektedir. Bu kapsamda dış talep bileşeninin makro ekonomik istikrarı desteklemeyi sürdüreceği değerlendirilmektedir. Ticaret Bakanlığı olarak bu tabloyu desteklemek ve ekonomimizin büyüme hedeflerine katkı sağlamak için kısa-orta ve uzun vadeli perspektifle çalışmalarımıza kararlılıkla devam etmekteyiz.
Bu çerçevede Bakanlığımızca ihracatımızın rekabet gücü, teknoloji düzeyi, küresel ticaretteki eğilimler ve geleceğe dönük fırsat alanları dikkate alınarak çok boyutlu bir şekilde incelenmiştir. Yapılan kapsamlı analitik çalışmada, Türkiye’nin ihracat yapısı toplam 5144 ürün için değerlendirilmiş; ürünlerdeki rekabetçiliğimiz ile ürün bazında dünya ticaretindeki büyüme potansiyeli teknoloji düzeyleri de dikkate alınarak analiz edilmiştir.
Mayıs ayı itibarıyla ihracatımız yıllık olarak 265,5 milyar dolara ulaşmış ve 2024 yılı itibariyle 12.846 üründe 220’den fazla ülkeye/bölgeye ihracat yapabilmekteyiz. Dolayısıyla ihracatımızda ürün ve ülke çeşitliliğinde önemli bir başarı sağlamış durumdayız. İlave olarak küresel ticaretteki eğilimleri de dikkate alarak özellikle katma değerli ürünlerde rekabetçiliğimizi güçlendirerek sürdürülebilir yüksek ihracat büyümesini sağlamayı amaçlıyoruz. Bu çerçevede ürün-ülke-firma odağında rekabetçiliğimizi kuvvetlendirici politikalar üzerinde çalışmalar yürütülmektedir.
Diğer yandan Mayıs ayında Bakanlığımızca açıklanan öncü verilerde 2025 Mayıs ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre %2,7 oranında artışla, bir önceki aya göre %19,4 artışla 24,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylelikle tarihin en yüksek aylık ihracat rekoru kırılmıştır. Mayıs ayında mal ithalatımız ise geçen yılın aynı ayına göre %2,1 oranında artarak, Nisan ayına göre ise %4,8 azalarak 31,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre %0,1 oranında sınırlı artarak, Nisan ayına göre ise %46,5 oranında azalarak ile 6 milyar 470 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
Bu kapsamda Mayıs ayında cari işlemler açığının Nisan ayındaki yükselişin ardından önemli ölçüde gerileyerek sıfıra yakın gerçekleşebileceği öngörülmektedir.
Önümüzdeki dönemde, yaz aylarının başlamasıyla birlikte turizm gelirlerindeki artışın cari işlemler hesabına olumlu yansıyacağı ve hesabın fazla verme eğilimine gireceği öngörülmektedir."
· Nisan Ayında Yıllıklandırılmış Cari İşlemler Açığında Bir Önceki Yılın Aynı Ayına Göre Yaklaşık 10,7 Milyar Dolar Düşüş Sağlandı. 2024 Yılı Nisan Ayında 26,5 Milyar Dolar Olan Yıllıklandırılmış Cari İşlemler Açığı, 2025 Yılı Nisan Ayında 15,8 Milyar Dolar Olarak… pic.twitter.com/4HmSIjWAQf
— Prof. Dr. Ömer Bolat (@omerbolatTR) June 16, 2025
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yıllardır konuşuluyordu, yasalaşıyor! Kredi kartı ile bahşiş yasal zemine oturuyor
EMEKLİ MAAŞ ZAMMI ENFLASYON FARKI: 2025 Temmuz Emekli Maaşı NE Kadar Olacak? 6 Aylık Enflasyon Farkı ile Emekli Maaş Zammı Enflasyon Farkı Nasıl Hesaplanır?(SSK-BAĞ-KUR)
SON DAKİKA ÇILGIN SAYISAL LOTO SONUÇLARI AÇIKLANDI 14 HAZİRAN 2025 | Milli Piyango Online ile Çılgın Sayısal Loto sonuçları nasıl öğrenilir?
Kazancı altın ve gümüşü geride bıraktı! Fiyatlar 4 yılın zirvesinde...
BBVA, 2025 Türkiye raporunu yayımladı! Yıl sonunda dolar kaç para olacak?