hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Özhaseki'den 'kentsel dönüşüm' açıklaması

    Bakan Özhasekiden kentsel dönüşüm açıklaması
    expand

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümle ilgili açıklamalarda bulundu. 6 Şubat depremlerinde 100 milyar doların üzerinde bir hasar ile karşı karşıya olunduğunu belirten Özhaseki, kentsel dönüşümde "3'te 2 çoğunluk yerine yüzde 50+1 ile yola çıkalım" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Ülkemizde 30 milyondan fazla konut var 5 milyon civarında ticari alan var. 2 milyon 200 bin civarında bağımsız bölümün dönüşümünü sağladık, geçtiğimiz 10-11 sene içerisinde. Şu anda 400 bin bağımsız bölümün yenilenmesi, dönüşümü devam etmekte. Bunu yeterli görmediğimiz için çabalıyoruz, daha çok yapalım diye uğraşıyoruz. İstanbul’da 6 milyon civarında konut var. 2012’den itibaren başlayan çalışmalarda 800 bin bağımsız bölümün çalışmalarını bitirmiş durumdayız.

    İSTANBUL İÇİN 4 ADIMLI YOL HARİTASI

    İstanbul için önümüzde 4 adımlı yol haritası var. 1’incisi rezerv alanlarda 300 bin civarında konut yapacağız. İkincisi Yarısı Bizden kampanyası içi 200 bin civarında konutu dönüştürmeyi hedefliyoruz. 1 milyon 20 bin vatandaş evet biz evimizi dönüştüreceğiz destekleyin diye müracaat etmişler.

    Tahmini olarak söylüyorum, en az 200 bin 300 bin konutu da böyle dönüştürmeyi düşünüyoruz. Onlar inşaatlarını yapacaklar biz desteklemeye devam edeceğiz.

    Üçüncü olarak şu anda devam eden 170 bin inşaat var. Daha da hızlandırıp en az 600-700 bin konutu dönüştürmek suretiyle İstanbul’umuzu güvenli hale getireceğiz.

    ‘MECLİS’TE GÖRÜŞMEYE BAŞLADIK’

    Bütün çalışmaların altında yatan neden yeni bir yasa hazırlığı, bunun içindir ki durmadan toplantılar yapıyoruz. İstanbul’daki ilçe belediyelerini büyükşehir belediyelerini toplantıya davet ediyoruz. Deprem şurasında 100’den fazla bilim adamımızı bir araya getirip onların fikirlerinden istifade etmeye çalışıyoruz. Taslak oluşturduk. Meclis’te değişik gruplarla görüşmeye başladık.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Özhaseki'nin açıklamaları şöyle:

    6 Şubat depremlerinde 100 milyar doların üzerinde bir hasar ile karşı karşıyayız. Türkiye bir deprem ülkesi. Tek çare kentsel dönüşüm. Türkiye genelinde 2 milyon 200 bin bağımsız bölümün dönüşümünü tamamladık. Şu anda Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin bağımsız bölümün dönüşüm süreci devam ediyor.

    İstanbul’da 2012’den bugüne kentsel dönüşüm projeleriyle bugüne kadar İstanbul’da 800 bin bağımsız bölümün dönüşümünü tamamladık. Türkiye genelinde kentsel dönüşüm projeleri kapsamında bakanlığımızca 480 milyar TL değerinde kaynak sağlandı.

    Depreme hazırlanacağız, 3'te 2 çoğunluk yerine yüzde 50+1 ile yola çıkalım, devam edelim, inşaat ruhsatını yüzde 50+1 ile alalım.

    Tebligatlar e-Devlet üzerinden bildirilmeli. Yarısı Bizden Kampanası için mali yardım hükmü kanuna girmeli. Anlaşmazlıkları çözmek için arabuluculuk devreye alınmalı. Köy evlerimizin tamamını çelik karkas üzerine yapmayı düşünüyoruz. Deprem bölgesindeki köy evlerini çelik yapıp teslim etmek istiyoruz.

    Yerinde Dönüşüm için 215 kişi müracaat etti. 41 bin konut, 5 bin köy evinin hazırlandığını biliyoruz, vatandaşlara dağıtacağız.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow