hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Şimşek'ten büyüme değerlendirmesi

    Bakan Şimşekten büyüme değerlendirmesi
    expand
    KAYNAKİHA-DHA

    Hazine  ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyüme rakamlarını değerlendirmesinde "Ekonomideki dengelenme ve cari açıktaki iyileşme devam ediyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hazine  ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2023 yılı büyüme rakamlarına ilişkin, "Göstergeler ekonomideki dengelenmenin ve cari açıktaki iyileşmenin devam ettiğine işaret ediyor. 2024 yılında net dış talebin büyümeye pozitif katkı verdiği ılımlı bir dengeli büyüme bekliyoruz" dedi.

    Bakan Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Şimşek, bugün açıklanan GSYH verilerine göre; Türkiye ekonomisinin 2023 yılı son çeyreğinde yıllık yüzde 4 büyüdüğünü belirterek, "Böylece büyüme 2023 yılında Orta Vadeli Program'ın (OVP) üzerinde yüzde 4,5 gerçekleşirken, milli gelirimiz 1,1 trilyon doları aştı. Kişi başına milli gelir ise bir önceki yıla göre 2 bin 450 dolar artarak 13 bin 110 dolara yükseldi. Programımız doğrultusunda büyümede yılın üçüncü çeyreğinde başlayan dengelenme, son çeyrekte de devam etti. Yılın ilk yarısında 8,8 puan olan iç talebin büyümeye katkısı, yılın ikinci yarısında 6,6 puana geriledi. Net dış talebin negatif katkısı ise 4,9 puandan 1,6 puana düştü" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2023 yılında büyümenin yaklaşık üçte birinin üretken kapasiteyi artıran makine ve teçhizat yatırımlarından geldiğini vurgulayan Şimşek, "Güçlü şekilde desteklediğimiz yatırım ve ihracat ile daha nitelikli büyümeye doğru yol alıyoruz. Göstergeler ekonomideki dengelenmenin ve cari açıktaki iyileşmenin devam ettiğine işaret ediyor. 2024 yılında net dış talebin büyümeye pozitif katkı verdiği ılımlı ve dengeli bir büyüme bekliyoruz. Uyguladığımız politikalarla iyileşen büyüme kompozisyonu, dezenflasyon sürecine önemli katkıda bulunacaktır. Kalıcı refah artışı için fiyat istikrarını sağlamanın yanı sıra yüksek katma değerli üretime ve verimlilik artışına odaklanan yapısal reformlara devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

    CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ: 14 ÇEYREKTİR KESİNTİSİZ

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Siyasi istikrar ve güven içinde ekonomimizde öngörülebilirliğin sağlandığı bir ortamda büyüme performansımızı 14 çeyrektir kesintisiz bir şekilde sürdürüyoruz” dedi.

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından büyüme rakamlarına ilişkin açıklamada bulundu. Yılmaz, 2023 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 4,5'lik bir büyüme kaydederek Orta Vadeli Program hedefinin üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 1 trilyon 119 milyar dolarla ilk kez 1 trilyon doların üzerine çıkarken, kişi başı GSYH'nin ise 13 bin 110 dolar seviyesine yükseldiğini ifade eden Yılmaz, “Siyasi istikrar ve güven içinde ekonomimizde öngörülebilirliğin sağlandığı bir ortamda büyüme performansımızı 14 çeyrektir kesintisiz bir şekilde sürdürüyoruz. Bölgemizi etkileyen olumsuz jeopolitik gelişmelerin yaşandığı, depremin yaralarının sarıldığı, küresel ticari faaliyetlerin azaldığı bir dönemde sağlanan büyüme ekonomimizin gücünü göstermektedir. Açıklanan küresel büyüme verilerine göre dördüncü çeyrekte ve 2023 yıl genelinde OECD ve G-20 ülkeleri arasında büyüme oranında 2. sırada yer alarak küresel ölçekte üst sıralardaki yerimizi koruyoruz” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2023 yılının dördüncü çeyreğinde ekonomi yüzde 4 oranında büyürken, tarım, sanayi ve hizmetler sektörlerinin tamamında bu çeyrekte pozitif büyüme kaydeldiğini belirten Yılmaz, “Bu dönemde katma değer artışı bir önceki yılın aynı dönemine göre inşaat sektöründe 10,8, sanayi sektöründe yüzde 1,9, hizmetler sektöründe (inşaat dahil) ise yüzde 3,6 olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit sermaye yatırımlarındaki yüzde 10,7’lik yüksek artış ve tüketim harcamalarının artış hızının yavaşlaması da büyümenin daha sağlıklı bir kompozisyonla ve dezenflasyon yaklaşımımızla uyumlu bir patikada ilerlediğini göstermektedir” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yılmaz, emeğin milli gelirden aldığı payın 2023 yılında arttığını, işgücü ödemelerinin milli gelir içindeki payının ise 2022 yılındaki yüzde 23,6 seviyesinden 2023 yılında yüzde 29,1’e yükseldiğini ifade etti. Yılmaz şöyle devam etti:

    “Para ve maliye politikası eşgüdümünde enflasyonla mücadele konusunda kararlı adımlarımızı sürdürürken, ekonomimizin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat yoluyla büyüme oluşturma kapasitesi de güçlenerek devam etmektedir. Amacımız Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde istikrar içinde sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme ile Türkiye Yüzyılı'nda ülkemizi daha ilerilere taşımak, halkımızın sosyal refahını kalıcı olarak artırmaktır.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow