hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Banka emekli maaşına bloke koyabilir mi?

    Banka emekli maaşına bloke koyabilir mi
    expand
    KAYNAKPosta Gazetesi

    Son dönemde emekli maaşlarına kredi borcu nedeniyle bloke koyulduğuyla ilgili itirazların sayısı arttı. Bu durum mahkemelere intikal etse de özgür iradeyle imzalanan muvafakatnameler, bankaları yargı önünde haklı çıkarıyor. İşte örnek iki karar…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kişinin borcundan dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) alınan emekli, sakatlık, dul ve yetim aylığının, ilgili yasa gereği haczi ve blokesi mümkün değil. Ancak bu yasağın iki istisnası var; nafaka borçları ve borçlunun muvafakati. Yani emekli, dul ve yetimin maaşı, SGK alacakları ve nafaka dışında kişinin muvafakatı olmadan haczedilemiyor. Burada en önemli konu muvafakat sözleşmesi. Emekliler işte bu sözleşme nedeniyle maaşa bloke koyulduğunda itiraz etse bile yargıdan lehine karar çıkmayabiliyor.

    TÜKETİCİ KREDİSİ ÇEKTİ

    Yargıtay’ın son dönemdeki kararları da bu yönde. Örnek bir dava, emeklinin iki bankadan tüketici kredisi kullanması ve her iki bankaya olan kredilerinin ödemelerini aksatması üzerine gerçekleşti. İki bankadan tüketici kredisi kullanan emekli, maaşını ise PTT üzerinde almaya başladı. Bankalar da PTT’ye yazı göndererek, emeklinin ödenmeyen taksitleri nedeniyle maaşına bloke konulmasını istedi.

    TAAHHÜT ETMİŞ SAYILIYOR

    PTT de gelen yazılar üzerine bankada bulunan maaşa bloke koydu. Emekli bunun üzerine konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme emekli lehine karar vererek, blokenin kaldırılmasını istedi. Bunun üzerine, bankalar kararı temyiz etti. Yargıtay 13’üncü Hukuk Dairesi ise bu konuda emsal niteliğinde bir karara imza attı. Daire, bankadan kredi kullanan bir emeklinin, kredi sözleşmesine imza attığını ve bu imzalarla maaşı ile bu krediyi ödemeyi taahhüt altına aldığını kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow