hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Barclays, UBS, Goldman Sachs… Wall Street’in devlerine “köstebeklik” cezası

    Barclays, UBS, Goldman Sachs… Wall Street’in devlerine “köstebeklik” cezası
    expand

    Aralarında Barclays, UBS, Goldman Sachs de olduğu Wall Street'in 16 dev finans şirketine, çalışanlarının kural dışı mesajlaşmaları gerekçesiyle 1,8 milyar dolar ceza kesildi. ABD finans dünyasını sarsan gelişmenin ardından söz konusu çalışanların işten çıkarıldığı belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'nin finans merkezi Wall Street’teki 16 şirket, çalışanlarının anlaşmalar ve alım satımlara ilişkin kendi cihazları üzerinden uygunsuz şekilde konuşmalar yapmaları nedeniyle 1,8 milyar dolar cezaya çarptırıldı.

    Şirket çalışanlarının kendi aralarında, müşterileriyle ve üçüncü parti danışmanlarla WhatsApp gibi uygulamalar üzerinden iletişim kurdukları tespit edildi. İnceleme altına alınan ‘arka kapı mesajlaşmaların’ 2018 Ocak ve 2021 Eylül arasında rutin şekilde yapıldığı belirlendi.

    Yönetmeliklere göre, bu kapsamdaki şirketlerin iş amaçlı yapılan tüm iletişimi kayıt altında tutması gerekiyor. Ancak yazışmaların çoğu şirketler tarafından federal kurallara uygun şekilde kayıt altına alınmadı.

    Yapılan soruşturma iki ayrı denetleyici kurum tarafından sonuçlandırıldı.

    ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, (SEC) soruşturmasında “özel iletişim kanallarının yaygın şekilde kullanıldığını” tespit etti.

    SEC tarafından ismi açıklanan 16 şirket arasında Barclays, UBS ve Goldman Sachs gibi finans devleri yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Paralel bir soruşturma da ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) tarafından yapıldı. SEC toplam 1,1 milyar dolar ceza açıklarken CFTC, 710 milyon dolar ceza verildiğini duyurdu.

    Wall Street’i sarsan soruşturmada bazı bankacıların işlerinden kovulduğu belirtildi. Aynı şekilde şirketlerin de, kişisel iletişim kanallarının kullanımını önlemek için yeni adımlara zorlandığı bildirildi.

    GENSLER: FİNANS GÜVEN İŞİ

    ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Garry Gensler, verilen cezalar için “Finans temel olarak güvene dayalıdır. Kayıtları düzgün tutma yükümlülüklerini yerine getirmekte başarısız olan söz konusu piyasa paydaşları, bu güveni korumayı başaramadı” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow