hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beklentinin tam tersi! Fed öncesi ABD'de sürpriz veri

    Beklentinin tam tersi Fed öncesi ABDde sürpriz veri
    expand

    Fed’in faiz kararı beklenirken ABD’den sürpriz bir veri geldi. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan Haziran dayanıklı mal siparişleri düşüş beklentisinin aksine yükselişi gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD’de Haziran ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri verilerinde yüzde 1,9 artış görüldü. Beklentilerin 0,4 oranında düşüşe işaret etmesine karşın gelen sürpriz artışlı veri, Fed kararı öncesi piyasayı artı yönünde etkiledi.

    Sanayi üretimine ilişkin bilgi veren veri, faiz artırımlarıyla resesyon endişelerinin genişlediği ABD’de piyasa gözlemcilerinin hareket alanını gevşetti. ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı dayanıklı mal siparişleri verisinin ardından ABD Vadeli İşlemler Endekslerinden gelen erken işaretler, Wall Street'in pozitif açabileceğini gösteriyor.

    Önceki ayda gelen yüzde 0,8 artışın ardından gelen dikkat çekici yükselişin Fed’in faiz kararı öncesinde son olumlu mesaj olarak nitelendi. Verinin alt kalemlerinde savunma ve havacılık hariç sermaye malı siparişleri yüzde 0,2 artışa karşın yüzde 0,5 yükseliş kaydetti.

    Öte yandan ABD’nin en büyük bankalarından Bank of America (BofA) stratejistleri bir rapor yayımlayarak Morgan Stanley ve Goldman Sachs’ın aksine ABD’nin 2023’te faiz artırımına devam etmeyeceği görüşünü açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BofA’dan Meghan Swiber ve Mark Cabana, ekonomistlerin Fed’den Eylül 2023’te bu kez resesyonla mücadele için faiz indirimi beklediğini belirterek bilanço küçültmenin de sonlanacağını savundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow