hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Biden, ABD düzenleyicilerine banka kurallarını sertleştirmeleri için baskı yapıyor

    Biden, ABD düzenleyicilerine banka kurallarını sertleştirmeleri için baskı yapıyor
    expand

    Beyaz Saray, banka düzenleyicilerini, Silicon Valley Bank çöküşünün ardından bölgesel borç verenlere karşı daha katı olmaya çağırıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Başkanı Joe Biden, federal bankacılık düzenleyicilerinden bölgesel bankalar için son on yılın sonunda gevşetilen kuralların bazılarını sıkılaştırmalarını istiyor.

    Beyaz Saray başarısız olan Silicon Valley Bank büyüklüğündeki kurumları daha sık stres testlerinden geçerken daha fazla likit varlık tutmaya zorlayan adımlar attı.

    Düzenlemeler yeni mevzuat gerektirmiyor ve şu anda Fed de dahil olmak üzere ülkenin bankalarını denetleyen düzenleyiciler tarafından uygulanabilecek.

    Bölgesel bankaların gözetimi ilk olarak 2018'de Trump yönetimi sırasında, hangi bankaların 50 milyar dolar yerine en az 250 milyar dolar varlığa sahip olanlar için "sistemik olarak önemli" kabul edildiğini yeniden tanımlayan ve en katı gerekliliklerden bazılarını ortadan kaldıran iki partili bir yasa tasarısıyla gevşetildi.

    Bu yasa aynı zamanda Fed'e, 2019'da diğer düzenleyicilerle birlikte yaptığı bu kuralları uyarlama yetkisi verdi. O sırada Fed'in başındaki mevcut Fed Başkanı Jerome Powell'dı. Mevcut Federal Mevduat Sigorta Şirketi Başkanı Martin Gruenberg de dahil olmak üzere bazı federal yetkililer, revizyonlara itiraz etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şu anda çok fazla dikkat çeken 2019'daki bir başka önlem, Fed'in 100-250 milyar dolarlık varlığa sahip bankaları standart bir "likidite karşılama oranı" sağlamaktan muaf tutma kararıydı. Oran, bir borç verenin bir krizden sağ çıkmak için yeterli yüksek kaliteli likit varlığa sahip olup olmadığını göstermek için tasarlanmıştı.

    Mevduat bankadan çekildiğinden ve faiz oranları yükseldikçe varlıklarının değeri düştüğünden, likidite eksikliği Silikon Vadisi Bankası için büyük bir sorun haline geldi. 209 milyar dolarlık kuruma 10 Mart'ta düzenleyiciler tarafından el konuldu.

    Beyaz Saray Perşembe günü yaptığı açıklamada, banka düzenleyicilerinin 100-250 milyar dolar arasında varlığa sahip bankalar için likidite gerekliliklerini eski haline getirmeye ve "her zaman açık bir çevrimiçi ortamda daha hızlı para çekme risklerini hesaba katan sıkı likidite stres testleri" kullanmaya "teşvik edildiğini" söyledi.

    Biden yönetimi ayrıca düzenleyicilerden, bu büyüklükteki bankaların iki yılda bir yerine her yıl kapsamlı bir stres testinden geçmesini zorunlu kılmalarını ve 100 milyar dolar eşiğini aşan bankalar için halihazırda uygulanan bir stres testi geçiş sürecini azaltmalarını istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beyaz Saray tarafından yapılması istenen diğer değişiklikler arasında, banka holding şirketlerine, bir başarısızlık durumunda nasıl tasfiye edilebileceklerini gösteren çözüm planları sağlamaları için 100-250 milyar dolar arasında varlık çağrısı yapıldı. Bu büyüklükteki banka holding şirketleri, 2019 yılında getirilen kurallar kapsamında böyle bir zorunluluktan muaf tutulmuştu.

    İdare ayrıca, daha küçük topluluk bankalarının, düzenleyicinin Mevduat Sigortasını destekleyecek FDIC'den yeni bir değerlendirme şeklinde, yine bu ay ele geçirilen Silicon Valley Bank veya New York's Signature Bank'ın başarısızlıklarını ödemek zorunda kalmaması gerektiğini savundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow