Bir otomotiv devi daha Türkiye'ye geliyor! İşte fabrikanın kurulacağı il ve üretilecek araçlar...

Bir otomotiv devi daha Türkiyeye geliyor İşte fabrikanın kurulacağı il ve üretilecek araçlar...
expand
KAYNAKMilliyet

Çinli otomotiv devleri Türkiye’de üretim atağına geçti. BYD ve Chery’nin ardından yeni bir Çinli marka daha Türkiye pazarına giriyor. Peki, Çinli yatırımlar Türkiye otomobil sektörünü nasıl şekillendirecek? İşte detaylar...

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Çinli otomobil markalarının Türkiye’de üretim kararı almaları otomotiv piyasasında taşları yerinden oynattı. İlk etapta BYD’nin 1 milyar dolar yatırımla Manisa’ya fabrika kuracak olması, ardından Chery’nin de yine 1 milyar dolar ile Samsun’a yatırım planı büyük ses getirmişti.

BİR ÇİNLİ DAHA GÖZÜNÜ TÜRKİYE’YE DİKTİ!

İki büyük araç üreticisinin ardından bir Çinli otomobil şirketi daha gözünü Türkiye’ye dikti. BYD ve Chery’nin ardından SWM Motors’un da Türkiye’ye yatırım yapacağı açıklandı. SWM Türkiye Ticari Direktörü Burak Azmanoğlu, 2025'in son çeyreğinde yerli üretime başlayacaklarını, fabrikanın Eskişehir’de kurulacağını bildirdi.

HANGİ ARAÇLAR TÜRKİYE’DE ÜRETİLECEK?

Ayrıca SWM Türkiye Ticari Direktörü, fabrikanın üretim kapasitesinin ilk etapta yıllık 25 bin adet olarak belirlendiğini de kaydetti ve ilerleyen süreçte bu kapasitenin artırılacağını belirtti. Markanın plug-in hibrit ve benzinli SUV modellerinin Türkiye'de üretilerek ihraç edileceğini söyledi.

"YATIRIM KARARLARI SEKTÖRÜMÜZ ADINA SEVİNDİRİCİ"

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

SWM Motors’un halihazırda Türkiye’de SUV kategorisinde 4 aracı satılıyor. 2 ticari araç modelinin de yakında satışa sunulacağı ifade ediliyor. Peki bir Çinli üreticinin de Türkiye’ye yatırım yapması piyasayı nasıl etkiler? SWM Motors’un Türkiye’de hangi araçları satılıyor, fiyat aralıkları ne durumda? Konuyla ilgili merak edilenleri Milliyet'e açıklayan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı:

“BYD, Chery ve MG gibi Çin menşeli büyük otomotiv markalarının yatırım kararlarının ardından SWM gibi diğer Çin menşeli markaların da yatırım kararları alması ülkemiz ve sektörümüz adına oldukça sevindirici gelişmeler.

"TÜRKİYE’NİN OTOMOTİV ÜRETİM ÜSSÜ İDDİASINI ARTIRIYOR"

SWM ilk olarak İtalya’da kurulan ve yaklaşık 10 sene önce Çin özel sektörü tarafından satın alınan bir marka. Gerek kendi iç pazarında gerekse yurt dışına yatırım kararları ve dış pazarlara açılmasıyla günden güne büyüyen bir otomotiv kuruluşu. Markalardan bağımsız olarak, yabancı kuruluşların ardı ardına almış oldukları yatırım kararları Türkiye’nin Avrupa ve Orta Doğu’ya yönelik otomotiv üretim üssü olma iddiasını artırıyor.

"İÇ PAZARDA REKABETİ ARTIRACAK"

Bu noktada Türkiye’nin konumu, lojistik avantajları, iş gücü ve gümrük birliği sayesinde AB ülkelerine erişimi ile otomotivde hakim konumda olmak isteyen Çin markaları için önemli gerekçeler. Türkiye de almış olduğu birtakım kararlar ve uygulamalar ile süreci şu ana kadar iyi yönetiyor. Tüm bunların yanı sıra yeni markaların gelmesi istihdam ve yan sanayi gibi alanlarda ülkemize ve ekonomimize katkı sağlayacağı gibi iç pazarda rekabeti artıracak, teknoloji transferini kolaylaştıracak ve özellikle Türkiye’nin elektrikli araç vizyonuna katkıda bulunarak sektörel manada da faydalar sağlayacaktır. Elbette bu markaların kalıcı olabilmesi adına yatırım kararları kadar yeterli servis ağı ve yedek parça gibi hususlara yapacağı yatırımların da önem arz ettiği kanaatindeyiz.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

TÜRKİYE SATILAN MODELLERİN FİYATI NE?

SWM Motors’un Türkiye’de SUV kategorisinde 4 modeli satışa sunuluyor. Fiyatlar 1 milyon 240 bin TL’den 1 milyon 750 bin TL aralığında marka ve modele göre değişebiliyor.

YATIRIM KARARLARI PİYASADA FİYATLARI NASIL ETKİLER?

SWM büyüyen ve gelişen bir marka. Türkiye’de yatırım yapacak olması fiyat manasında avantaj sağlayacağından Türkiye iç pazarında tercih edilmesine vesile olabilir. Bu noktada satış adetlerindeki başarıyı rakipleri ya da sektörün genel satış adetlerinden ziyade markanın üretim potansiyeli ile oranlamak daha doğru sonuç verecektir. Eğer ülkemizde de belirli bir ivme yakalanırsa rekabeti artıracağından, oluşacak fiyatlar tüketiciye pozitif yansıyabilir.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

EKONOMİYİ NASIL ETKİLER?

Yabancı menşeli markaların Türkiye’de yatırım yapma kararları, Türkiye’nin Avrupa ve Orta Doğu’ya yönelik otomotiv üretim üssü olma iddiasını artıran gelişmeler. Ülkemiz konumu, iş gücü, Avrupa ülkeleri ile olan gümrük anlaşması ve lojistik avantajları ile birlikte markalara çok kolaylaştırıcı imkanlar sunuyor. Öte yandan yeni yatırımların yapılması yerli sanayimize, istihdama, Ar-Ge ve teknoloji paylaşımı gibi hususlarda katkı sağlayacak boyutları beraberinde getiriyor. Özetle hem sektörel hem de ekonomik manada pek çok katkısı olacağını söyleyebiliriz.”

 

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow