Bir tarafta Fed ve ECB, bir tarafta TCMB... Tansiyon yüksek

Dünya merkez bankalarının buluştuğu ABD'deki Jackson Hole Sempozyumu'nda kritik oturumlar geldi. Tüm dünyada Fed Başkanı Jerome Powell ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması dikkatle bekleniyor. Öte yandan yurt içinde ise bugün TCMB'nin karar günü. PPK yeni üyeleriyle ilk faiz kararını verecek. Hafize Gaye Erkan başkanlığında Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan, Hatice Karahan ve Elif Haykır Hobikoğlu'ndan oluşan kurulun karar metni de odakta olacak.
Yatırımcılar, Kansas City Fed'in bu hafta Jackson Hole, Wyoming'de düzenlediği yıllık sempozyumunu endişeyle bekliyorlar. Fed Başkanı Jerome Powell ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde burada konuşmalarını yapacak.
Açıklamaların ilgili merkez bankalarının gelecekteki para politikası yönüne ilişkin fikir vermesi bekleniyor.
Avrupa Merkez Bankası'nın Eylül ayındaki toplantısında son sıkılaştırma döngüsünü duraklatması beklenirken, çoğu kişi ABD faiz oranlarının hâlâ önemli düzeydeki yukarı yönlü enflasyon baskıları nedeniyle uzun bir süre yüksek kalmasını bekliyor.
Piyasa, Fed'in enflasyon hedefindeki potansiyel değişimi yakından dinleyecek. Fed'in mevcut hedefi olan yüzde 2 civarındaki yukarı yönlü revizyonun ABD tahvil piyasası üzerinde önemli etkileri olabilir.
Fed enflasyon cini'nin yaklaşık üçte ikisini şişesine geri itmiş olsa da, üyelere göre hâlâ "yapılacak daha çok iş var". Powell'ın Cuma günü Jackson Hole'da yapacağı konuşmanın teması büyük ihtimalle bu olacak.
Uzmanlara göre Powell'ın yarınki konuşmada ABD para politikasına şahin bir tavırla yaklaşması muhtemel. ECB Başkanı Legarde'ın ise mütevazı bir şekilde şahin bir tavırla konuşması muhtemel, ancak muhtemelen Powell'a göre daha az.
GÖZLER TCMB'DE
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Başkan Hafize Gaye Erkan liderliğinde yılın 8'inci kararını açıklayacak.
Merkez bir önceki toplantıda politika faizini 250 baz puan artırmış ve yüzde 17,5'e yükseltmişti. 2 toplantıda toplamda faiz 900 baz puan artırıldı.
Bir önceki ay karar metninde, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi için parasal sıkılaşma sürecinin devam ettiği vurgusu yapıldı. Sadeleşme sürecinin kademeli devam edeceğinin altı çizildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ASGARİ ÜCRETE ZAM HABERLERİ: Temmuz ayında asgari ücrete ara zam olacak mı?
Bitcoin için dudak uçuklatan tahmin! O tarihi işaret etti…
Emlak sektörüne dijital güç! Kira sözleşmeleri için yeni dönem...
ENFLASYON İKİLEMİ... Borsa karışık seyrediyor!
Altın yatırımcısının kafasını karıştırmaya devam ediyor! 8 farklı kaynak, 8 farklı rakam