hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Blinken: ABD, Rusya'yı Karadeniz tahıl anlaşmasına geri çekmesi için Türkiye'ye bakıyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Rusya'nın Pazartesi günü çekilmesinden bu yana ABD'li yetkililer, anlaşmayı kurtarmak ve Ukrayna'dan yapılan diğer ihracat yollarını desteklemek için Türkiye, Ukrayna ve diğer müttefiklerle birlikte çalıştıklarını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin, Rusya'yı küresel buğday piyasalarını çalkalayan ve bölgedeki askeri gerilimi tırmandıran Karadeniz tahıl anlaşmasına geri döndürmesine yardım etmesi için Türkiye'ye baktığını belirtti.

    Moskova'nın bu hafta başında rafa kaldırdığı anlaşmada Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve üst düzey BM yetkilileri, arabuluculuğa yardımcı oldu. Rusya'nın Pazartesi günü çekilmesinden bu yana ABD'li yetkililer, anlaşmayı kurtarmak ve dünyanın en büyük buğday ihracatçılarından biri olan Ukrayna'dan yapılan diğer ihracat yollarını desteklemek için Türkiye, Ukrayna ve diğer müttefiklerle birlikte çalıştıklarını söyledi.

    Blinken Friday, Aspen Güvenlik Forumu'nda yaptığı konuşmada ABD'nin Türkiye'nin kırılgan anlaşmayı yeniden bir araya getirme çabalarına öncülük etmeye devam etmesi yönündeki beklentilerini anlamlı bir şekilde ortaya koydu.

    Blinken, "Türkiye'nin hâlihazırda oynadığı rolü, bunu yeniden rayına oturtmada liderlik rolünü oynamasını bekliyoruz" dedi. "Dünyanın dört bir yanındaki insanların ihtiyaç duydukları yiyecekleri makul fiyatlarla alabilmelerini sağlamak." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Blinken, "Umarım dünya bunu izliyor ve Rusya'nın Ukrayna'daki hedeflerine ulaşmak için gıdayı nasıl alaycı bir şekilde manipüle ettiğini görüyor" diye ekledi.

    Blinken, Rusya'nın anlaşmadan çekilmesinin, Karadeniz'de Ukrayna limanlarına giden sivil gemilere saldırma tehditlerinin ve Odesa'ya yönelik hava saldırılarının, bölgeden büyük miktarlarda tahıl ve diğer önemli gıda maddelerini taşımak için gereken ticari nakliye ve sigortayı "derin bir şekilde soğuttuğunu" kaydetti.

    Kaynak: Politico

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow