hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BM büyüme raporunda Türkiye ayrıntısı

    BM büyüme raporunda Türkiye ayrıntısı
    expand

    BM Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2024 raporuna göre, küresel ekonomik büyümenin 2024'te yüzde 2,4'e yavaşlaması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşmiş Milletler'in (BM) Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2024 raporu yayımlandı. Raporda, zayıflayan küresel ticaret, yüksek borçlanma maliyetleri, artan kamu borcu, sürekli düşük yatırımlar ve artan jeopolitik gerilimlerin küresel büyümeyi riske attığı belirtildi.

    Raporda, yüksek faiz oranları, yavaşlayan tüketici harcamaları ve zayıf işgücü piyasaları nedeniyle başta ABD olmak üzere birçok gelişmiş ekonomide büyümenin 2024'te yavaşlamasının beklendiği kaydedildi.

    BM Ekonomik Analiz ve Politika Bölümü Direktörü Shantanu Mukherjee, "Özetle, dünya 2000'den 2019'a kadar yıllık ortalama yüzde 3,0'a geri dönmek için mücadele ediyor, bu da yılların ortalamanın altında bir büyümeyi temsil ediyor" dedi.

    Yayımlanan BM Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2024 raporunda, Küresel ekonomik büyümenin tahmini olarak 2023'teki yüzde 2,7 seviyesinden 2024'te yüzde 2,4'e yavaşlamasının beklendiği belirtildi.

    BM'ye göre özellikle Doğu Asya, Batı Asya, Latin Amerika ve Karayipler'de olmak üzere birçok gelişmekte olan ülkenin kısa vadeli büyüme beklentileri, sıkılaşan finansal koşullar, daralan mali alan ve zayıf dış talep nedeniyle kötüleşiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Raporda, "Türkiye'de ekonomik büyümenin 2022'deki yüzde 5,5'ten 2023'te yüzde 3,5'e yavaşladığı tahmin ediliyor ve 2024'te daha da azalarak yüzde 2,7'ye gerilemesi bekleniyor." denildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow