hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BM'den gıda güvenliği raporu: İthalat faturası tüm zamanların rekor seviyesinde

    BMden gıda güvenliği raporu: İthalat faturası tüm zamanların rekor seviyesinde
    expand

    Birleşmiş Milletler, ithalat maliyetlerinin, yüksek fiyatlar nedeniyle dünya genelinde artmaya devam edeceğini belirterek gıda güvenliğinin risk altında olduğunu açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BM Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre, dünya gıda ithalat faturasının bu yıl 1,94 trilyon dolara yükseleceği tahmin ediliyor. FAO yayınladığı son raporunda, bunun tüm zamanların en yüksek seviyesine ve 2021 rekor seviyesine göre yüzde 10'luk bir artışa işaret edeceğini, ancak artışın hızının artan dünya gıda fiyatları ve para birimlerine yanıt olarak yavaşlamasının beklendiğini aktardı.

    Raporda, ekonomik olarak savunmasız ülkelerin yüksek fiyatlardan daha fazla etkilendiği belirtildi.

    FAO, “Bunlar, gıda güvenliği perspektifinden endişe verici işaretler olup, ithalatçıların artan uluslararası maliyetleri finanse etmekte zorlandıklarını ve potansiyel olarak daha yüksek uluslararası fiyatlara karşı dayanıklılıklarının sona erdiğinin habercisidir” diye uyardı.

    Ayrıca, ajans, yüksek gelirli ülkelerin tüm ürün yelpazesinde ithalat yapmaya devam edeceğine ve gelişmekte olan bölgelerin temel gıdalara odaklanacağına dikkat çekti.

    Gübreler de dahil olmak üzere tarımsal ithalatla ilgili olarak ajans, faturanın 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 48 ve 2020'ye göre yüzde 112 artarak 424 milyar dolara yükselmesinin beklendiğini belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow