hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bölgede DASK oranı yarı yarıya

    Bölgede DASK oranı yarı yarıya
    expand

    Türkiye, tarihinin en büyük deprem felaketlerinden biri ile sarsıldı. 10 ili etkileyen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 büyüklüğündeki depremde yüzlerce bina yıkıldı. Ardından öğle saatlerinde meydana gelen 7.6 büyüklüğünde deprem de bölgeyi vurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Depreme karşı en güçlü finansal önlemlerden biri ‘Zorunlu Deprem Sigortası’ olarak biliniyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) bu kapsamda yüzde 100 sigortalılık hedefine ulaşmak amacıyla çalışmalarına devam ediyor. DASK verilerine göre Türkiye’de toplam 20 milyon konut bulunuyor ve bunların 10.9 milyonu yani yüzde 55 seviyesinde sigortalı durumda bulunuyor. DASK verilerinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin sigortalı konut sayısı 562 bin 443. Toplam konut sayısı ise 1 milyon 124 bin olarak kayıtlı. Kahramanmaraş’ta yüzde 54, Malatya’da yüzde 53, Gaziantep’te yüzde 63, Hatay’da yüzde 40, Adana’da yüzde 46, Kilis’te yüzde 60, Adıyaman’da yüzde 45, Diyarbakır’da yüzde 34, Şanlıurfa’da yüzde 53, Osmaniye’de yüzde 43 sigortalılık oranı bulunuyor.

    1- Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) genel anlamıyla, belediye sınırları içinde kalan meskenler için depremin meydana getirdiği maddi zararları karşılamaya yönelik geliştirilmiş bir sigorta sistemi. 6305 sayılı Afet Sigortaları kanunu gereğince, aşağıda tanımlanmış binalar güvence altına alınır:

    *Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tâbi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar

    *634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler

    *Bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler

    *Doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler

    2- ZDS kapsamına girmeyen yapılar şunlar:

    *Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    *Köy yerleşim alanlarında yapılan binalar

    *Tamamı ticari ve sınai amaçlar için kullanılan binalar

    *İnşaatı henüz tamamlanmamış binalar

    *Tapuya kayıtlı bulunmayan ve özel mülkiyete tâbi olmayan arazi ve arsaların (hazine arazileri vb.) üzerine inşa edilmiş binalar

    3- Belirtilen bina bölümleri, bir arada ya da ayrı olarak teminat kapsamındadır: Temeller /ana duvarlar / bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar /bahçe duvarları / istinat duvarları / tavan ve tabanlar / merdivenler / asansörler / sahanlıklar / koridorlar / çatılar / bacalar / yapının benzer nitelikteki tamamlayıcı bölümleri.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow