hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Borsada düşüş mü yükseliş mi? 400 puanlık hareketin şifresi: Yeni hafta nasıl geçecek?

    BİST100 endeksi geçen hafta yüksek volatilitede hareket etti. Pandemiye ilişkin varyant haberi ile baskılanan endeks, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in yurt dışı görüşmelerinden gelen haber akışları ile TCMB faiz kararı sonrasında haftayı pozitif kapattı. BIST100 yeni haftaya da yüzde 0,82 oranında 66,18 puan artışla 8.105,36 puandan başladı. Peki yeni haftada neler olacak? İşte ayrıntılar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 0,97 artışla 8.039,18 puandan tamamladı. Küresel piyasalar merkez bankalarının kararlarıyla geçen haftayı negatif tamamlarken Borsa İstanbul bir kez daha pozitif ayrıştı.

    BIST 100 endeksi, yeni haftanın başında önceki kapanışa göre 66,18 puan artışla ve yüzde 0,82 değer kazanarak 8.105,36 puana çıktı.

    Fed geçen hafta yılın geri kalanında bir faiz artışına daha gidebileceğinin sinyalini verirken S&P 500 yüzde 2,91, Nasdaq da yüzde 3,62, Dow Jones yüzde 1,89 düşüşle haftayı tamamladı.

    Dolar endeksi haftayı yüzde 0,2 artışla 105,6 seviyesinden tamamladı.

    Fed'in faiz kararıyla birlikte İngiltere Merkez Bankası (BoE) da sürpriz bir şekilde politika faizin yüzde 5,25 seviyesinde sabit tutulmasına karar verdi. Faizi kararının dörde karşı beş üyenin oyu ile sabit tutan BoE Başkanı Andrew Bailey, bu yıl ülkede enflasyonun daha da azalmasını beklediklerini ifade etti. Bailey, "Faiz oranları, işimiz tamamlayabilmek için yeterli yükseklikte ve uzun süreli olarak tutmaya devam edeceğiz" dedi. Avrupa borsaları haftayı düşüşle tamamladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asya borsalarında ise Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faiz kararı sonrasında satış ağırlıklı bir seyir vardı.

    YURT İÇİNDE TCMB KARARI ETKİLİ OLDU

    Geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini beklentiler doğrultusunda 500 baz puan artırarak yüzde 30'a çıkardı. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) karar metninde, "Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artmaya başlaması fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır." ifadeleri dikkati çekti.

    Öte yandan geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, New York'ta yatırımcılarla yaptığı görüşmelere ilişkin, "Bu görüşmelerimizin Türkiye'ye fon akışında katkısının olacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.

    Yurt içinde piyasalar uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P'nin beklenen Türkiye değerlendirmesine çevrildi. Yeni haftada yurt içinde öne çıkan gündem maddesi Cuma günü piyasaların kapanışının ardından gelecek olan S&P Global'in olası Türkiye raporu olacak. S&P Global, takvimde belirlenen günlerde rapor açıklamayabiliyor. 

    ANALİSTLER NE DİYOR?

    İntegral Yatırım haftalık strateji notunda şu ifadeleri kullandı:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Önemli bir haftayı geride bıraktık. Hem yurt dışı temasları hem de Merkez Bankasının 500 baz puanlık kararlı faiz artırımı yurt içinde yankı buldu. Bir diğer taraftan da küresel piyasalarda Merkez Bankalarının faiz kararları takip edildi. Bizim için oldukça iyi bir hafta geçti diyebiliriz. Güçlü dönüşüm sinyalleri ve bu sinyaller ışında atılan kararlı adımlar teyit edilmiş oldu.

    Borsa endeksi hafta içinde gerilediği 7600’lü seviyelerden güçlü bir sıçrama yaparak haftayı eşik olarak kabul edebileceğimiz 8000 seviyesinden kapattı. Bu haftanın kahramanları bilişim, sigorta, taş-toprak ve bankacılık endeksi oldu. Endekste hisse rotasyonları sürecek. Ancak bu dönemde en iyi strateji hareketsiz kalmaktır. Bulunduğunuz hisseler mevcut konjenktörüre uygun hisselerse yola bu şekilde devam etmek daha iyi olacaktır. Sürekli al sat için uygun bir piyasa bulunmuyor.

    Borsa endeksi değişen ekonomi politikalarından oldukça net bir şekilde etkilenmeye devam ediyor. Seçim sonrasından bu yana değişen ekonomik rüzgar yatırım yapılacak araçlardan, yatırım kararlarına kadar her aşamada değişimi beraberinde getirdi. Devam eden enflasyonist ortamda borsa getiri anlamında en güçlü yatırım aracı olmaya devam ediyor. Bununla birlikte KKM’den dönüş hedefi, TL’nin cazibesinin artırılması ve TCMB’nin sıkı para politikası mevduat faizini desteklese de orta uzun vadede borsa endeksindeki yükseliş potansiyelinin korunmasını beklemekteyiz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gedik Yatırım "Zirveden başlayan düşüş trendi üstünde kapanış yapan endekste, gün içi 8.120 direnç olarak takip edeceğiz. 8.120 üstünde kalıcı olması durumunda 8.235 ve 8.300 seviyelerine doğru alımlar beklenebilir. 8.120 direnç çalışması ve satışların görülmesi halinde geri çekilmelerde 8.000 gün içi önemli destek olarak takip edilebilir. 8.000 altında saatlik kapanışlar 7.900’e doğru satışları tetiklemesi beklenebilir." değerlendirmesinde bulundu.

    DÜZENLEMELER BUGÜN DEVREYE GİRECEK

    Borsa'da açılış seansına dair yeni düzenlemeler getirildi. Düzenlemeler, bugün devreye girecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pay piyasasında, paylarda açılış seansının emir toplama aşamasının son 5 dakikası hariç olmak üzere emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesine karar verildi.

    Ayrıca, pay piyasasında açılış seansına dahil olan pay dışındaki sermaye piyasası araçlarında açılış seansının emir toplama aşamasının tümünde emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesi kararlaştırıldı.

    Pay piyasasına ilişkin açılış seansı ile ilgili olarak son olarak Yıldız Pazar'da, Ana Pazar'da ve açılış seansına dahil olan pay dışındaki sermaye piyasası araçlarında açılış seansında piyasa ve piyasadan limite emir türlerinin iletilebilmesine karar verildi.

    VİOP tarafında ise tüm sözleşmelerde açılış seansının emir toplama süresinde emirlerde iptal, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesi kararlaştırıldı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow