hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bu haftaya dikkat: Ekonominin yol haritası belli oluyor

    Bu haftaya dikkat: Ekonominin yol haritası belli oluyor
    expand

    Yeni haftada ekonomi gündemi yoğun geçecek. Özellikle yurt içindeki gelişmelerin dikkatle takip edilmesi gerekiyor. Bir yandan TCMB faiz kararı, ikinci ve çeyrek büyüme rakamları gelirken öte yandan Orta Vadeli Program'ın açıklanması ve bütçe çalışması "ekonominin yol haritasının çizileceği köşe taşlarını oluşturuyor. İşte ayrıntılar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulunun (PPK) faiz kararı bu hafta belli oluyor. Yeni dönemin 3. faiz kararının alınacağı toplantı aynı zamanda yenilenen PPK'nın ilk toplantısı olacak.

    Merkez Bankası, faiz kararını 24 Ağustos Perşembe günü saat 14.00'te açıklayacak. Burada bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 250 baz puan artırılarak yüzde 20'ye çıkartılması bekleniyor.Bu haftaya dikkat: Ekonominin yol haritası belli oluyor

    Veri tarafında Ekonomik Güven Endeksi 29 Ağustos'ta, yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verisi de 31 Ağustos'ta açıklanacak. Türkiye ekonomisi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin de yaşandığı yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüme kaydetmişti. İkinci çeyreğe ilişkin rakamlar kritik önemde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OVP: EKONOMİNİN 3 YILLIK YOL HARİTASI 

    Öte yandan gözler Orta Vadeli Program'da. OVP'nin Eylül'ün ilk haftası açıklanarak Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. OVP ile Türkiye'nin 3 yıllık yol haritası çizilecek. 2024-2026 dönemindeki enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergeler için hedefler belirlenecek.

    Ardından 2023-2028 dönemini kapsayan 5 yıllık 12. Kalkınma Planı da ekim ayında Meclis'e sunulacak.

    OVP'nin açıklanmasıyla, 2024 yılı merkezi yönetim bütçesine ilişkin hazırlıklar da hız kazanacak. Bütçe çağrısı, bütçe hazırlama rehberleri ve yatırım genelgesi, yatırım programı hazırlama rehberi Cumhurbaşkanlığı tarafından en geç eylül ayının 15’ine kadar Resmi Gazete'de yayımlanacak.

    Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanacak 2024 yılına ilişkin merkezi yönetim bütçesi Cumhurbaşkanlığı tarafından ekim ayının ortasına kadar TBMM'ye sunulacak, Plan ve Bütçe Komisyonu ve Genel Kurul'da görüşülmesinin ardından kabul edilecek.

    Kamu Yatırım Programı da Bütçe Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde Cumhurbaşkanı kararıyla Resmi Gazete'de yayımlanacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow