hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bursa'dan 250 büyük firma 307 milyar TL ihracat yaptı

    Bursadan 250 büyük firma 307 milyar TL ihracat yaptı
    expand

    Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) kent ekonomisine ışık tutmak amacıyla bu yıl 25’inci kez düzenlediği ‘Bursa 250 Büyük Firma Araştırması 2021’ sonuçları açıklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Firmaların net satışlarıyla sıralandığı sonuçlara göre ilk sırayı Oyak Renault aldı. Bu şirketin net satış rakamı 34.4 milyar TL olurken, ikinci sırayı 31.9 milyar TL ile TOFAŞ, üçüncü sırayı 16.1 milyar TL ile Borçelik aldı. Bu firmaları sırasıyla TGS Dış Ticaret, Bosch, Limak Uludağ Elektrik, Sütaş, Asil Çelik ve Pro Yem takip etti. İlk 10’da yer alan bir firma ise adının açıklanmasını istemedi. Yine 2021 yılı verilerine göre cirosu 1 milyar TL’nin üzerinde olan şirket sayısı 50’ye yükseldi. 2020 yılında söz konusu firma sayısı 27 idi. İhracattaki güçlü büyüme, döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyonun etkisiyle 250 Büyük Firmanın net satışları yüzde 62.8 ile 307 milyar 846 milyon TL’ye ulaştı.

    OTOMOTİV BAŞI ÇEKTİ

    Araştırmada yer alan kuruluşların sektörel dağılımında ise 61 firma ile otomotiv yan sanayi başı çekiyor. Listedeki firmaların 45’i tekstil sektöründe, 30’u ise gıda, tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteriyor. Otomotiv yan sanayi firmalarının net satışlara katkısı 54.6 milyar TL, gıda, tarım ve hayvancılık sektör temsilcilerinin 31.5 milyar TL, tekstil sektör temsilcilerinin ise 31.3 milyar TL oldu. 250 firmanın son bir yılda oluşturduğu yeni istihdam sayısı 12 bine çıktı.

    HER ALANDA YÜKSEK BÜYÜME

    BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa iş dünyasının krizlere teslim olmak yerine fırsatlara odaklanarak, kent ve ülke ekonomisine katkılarını artırarak sürdürdüğünü söyledi. Burkay, “2021 yılında hemen hemen tüm sektörlerimiz, net satışlarından katma değere, öz kaynaklarından aktiflerine, dönem karlarından FAVÖK değerlerine, istihdamdan ihracata kadar tüm göstergelerde yüksek bir performans sergiledi” dedi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow