hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    California'daki tarihi kuraklık ABD gıda güvenliğini tehdit ediyor

    Californiadaki tarihi kuraklık ABD gıda güvenliğini tehdit ediyor
    expand

    ABD'nin tarım eyaleti California'nın karşı karşıya kaldığı su kaynaklarındaki kesintilerin eyalet çiftçilerine 3 milyar dolara mal olacağı belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    California Gıda ve Tarım Bakanlığı için hazırlanan bir araştırmaya göre, ABD'nin önde gelen tarım eyaleti Kaliforniya'daki şiddetli kuraklıklar, son iki yılda en az 3 milyar dolarlık mahsul geliri kaybına neden oldu.

    Araştırma, bir bütün olarak Central Valley'deki yüzey suyu dağıtımlarının 2021 ve 2022'de yüzde 43'e kadar azaldığını ve Kaliforniyalı çiftçileri 1,3 milyon dönümden fazla araziyi ekilmemiş halde bırakmak zorunda bıraktığını ortaya çıkardı.

    Meyve ve yemişlerin yüzde 40'ı da dahil olmak üzere ABD'deki tüm ekili gıdaların yaklaşık dörtte birine ev sahipliği yapan Central Valley'in şimdiye kadar en ağır yükü taşıdığı ve gelir kaybının ana kaynağının üzüm ve sebzeler olduğu bildirildi.

    Raporda, "Stratejik kısa vadeli arazi rölantisi, bu kuraklıkta en yaygın mahsul kararı uyarlamasıydı. Pirinç gibi bazı mahsuller ve diğer tarla ve tahıl mahsulleri yoğun bir rölanti gösterirken, sığır eti ve süt üretimi olabileceklerinden daha düşüktü." denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rapora göre, Colorado Nehri Havzasındaki sulanan arazinin yaklaşık yüzde 70'i çiftlik hayvanları için yem yetiştirmek için kullanılıyor ve kuraklık kaçınılmaz olarak bu tür mahsullerin fiyatlarını yükseltiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow