hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çiftlik Bank benzeri saadet zincirlerinde 10. halkada çöküş garanti

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Çiftlik Bank benzeri saadet zincirleri hakkında rapor hazırlayan TEPAV uzmanları, her yeni gelenin 6 kişiyi eklemesi istenen saadet zincirlerinin 10. halkadan sonra Türkiye nüfusunun 50 katından fazla katılımcıya ihtiyaç duyduğunu, bunun da çöküşü getirdiğini belirledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çiftlik Bank ve benzeri modellerle yapılan dolandırıcılık, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nca (TEPAV) raporlaştırıldı. Rapora göre, bu tür dolandırıcılık sistemlerinde ilk çemberden etrafını üye yapması isteniyor.

    Şimdi de Birlik Beraberlik Çiftliği'nde gözaltı

    Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, her yeni gelenden 6 kişi bulması istendiği için, 13. çemberde dünya nüfusundan daha fazla kişinin sisteme girmesi gerekiyor. Bir başka deyişle dünyada 13. halkada “batış” garanti oluyor.

    Çiftlik Bank'ın tavukları satıldı

    Dana Bank’la başladı

    Dr. Selim Soydemir’in hazırladığı ve “Hadi gelin danaya girelim” başlıklı rapora göre, 2006’da Konya’da “Dana Bank” adıyla başlayan sistem yıllar içinde “düve bank”, “çiftlik bank”, “süt bank”, “inek bank”, “tosun bank” ve “Anadolu Farm” gibi adlarla oldukça geniş bir katılımcı sayısına ulaştı.

    Bugünlerde ise, 65 yeni ve benzeri sistemle birlikte kamuoyunun gündeminde. Sistem iki türlü işlese de, mantığı aynı. Birinci sisteme göre, katılımcıyla sözleşme yapılıyor ve katılımcıya parası karşılığı her ay 120 veya 180 litre süt parası ödeniyor. Genelde yatırılan para da 6 ila 8 bin TL arasında değişiyor. İkinci sistemde ise, işe internet oyunu olarak başlanıyor, katılımcı oyuna yatırdığı para karşılığında sanal olarak inek alıyor, oyun sonucu elde ettiği sanal kazanımlar ise hesabına para olarak aktarılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu modellerde aylık ortalama 195 TL ödeme yapılıyor. Bu da yıllık yüzde 39.1’lik, aylık ise yüzde 2.1’lik reel kazanca denk geliyor. Eski katılımcıların ödemeleri yeni katılımcıların paralarıyla yapılırken, sistemlerin ortak özelliği birbirine güvenen veya dost çevrelerinin içinde gelişiyor olması olarak öne çıkıyor.

    Her ne kadar Facebook gibi ağlar bu çemberi genişletmiş olsa da, zincirler yine de birbirini tanıyan kişiler arasında oluşturuluyor. Bu nedenle sistem aslında “dost kazıklama/yolma” mekanizması olarak biliniyor.

    Yakın zamanda yasalaşan “kitle finansmanı” modelinin bu tür yapılar için kullanılabileceğine dikkat çekilen raporda, “Çiftlik oluşturulup beslenen hayvanlardan elde edilen ürünlerin pazarlanması üzerine yeni yapılar kurulacaksa, bu durum kitle finansmanı içinde yeniden ele alınıp düzenlenmeli, kurallara bağlanmalı. Düzenlemede, girişimcinin şirket oluşturması, hesap verme, girişimciye sağlanacak olan fonun büyüklüğü, bir kişinin sağlayabileceği fona kısıt ve faiz gibi konular da düzenlenmeli” önerisi geldi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow