hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin Merkez Bankası'nda değişim sinyali

    Çin Merkez Bankasında değişim sinyali
    expand

    Çin Komünist Partisi (ÇKP), deneyimli bankacılık uzmanı Pan Gongşeng'i partinin Çin Halk Bankası Sekreteri olarak atadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin Halk Bankası yayımladığı açıklamada, Pan Gongşeng'in atamasına ilişkin kararın, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi'nin insan kaynakları yönetiminden sorumlu biriminin toplantısının ardından verildiği belirtildi.

    Kimliğini paylaşmayan ve atama sürecini yakından takip eden kaynaklar, ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'a (WSJ), bu kararın Pan'ın merkez bankası başkanlığına atanmasının önünü açtığını söyledi.

    Halihazırda 2012'den beri Çin Halk Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Pan'ın, merkez bankasının başındaki Yi Gang'ın yerine geçmesi bekleniyor.

    Ekimde düzenlenen ÇKP 20. Ulusal Kongresi'ne çağrılmamasının ardından Yi'nin görevden alınacağı iddiaları da gündeme gelmişti. Yeni atamayla 59 yaşındaki Pan'ın Çin Halk Bankası'nın başına geçme ihtimali güçlenmiş oldu.

    ÇKP'nin merkez bankasıyla ilgili en üst pozisyona getirilen Pan'ın ataması, Şi Cinping yönetiminin özellikle Kovid-19'daki ağır karantina koşullarının yarattığı ekonomik sıkıntıların giderilmesine yönelik politikalar izlenmesinin ardından geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Haberde, atama kararına ilişkin, "Kovid-19 kısıtlamalarının ardından ekonomiyi istikrara kavuşturmaya odaklanan Pekin'in temkinli duruş sergilediğinin işareti" yorumu paylaşıldı.

    Çin Halk Bankası'ndan cuma günü yapılan açıklamada da ekonomik büyümeyi ve istihdamı desteklemek için ihtiyatlı para politikalarının uygulanacağı duyurulmuştu.

    WSJ'ye konuşan kaynaklar, Cambridge ve Harvard gibi prestijli okullarda eğitim gören Pan'ın, Çin'in mali politikalarının yanı sıra uluslararası bankacılık sistemi hakkındaki bilgisi nedeniyle tercih edildiğini söyledi.

    Pan, Çin'de yasaklı olan kripto para işlemlerinin tespit edilip engellenmesiyle ilgili çalışmalar da yürüttü.

    Çin devletinin döviz yönetiminden sorumlu Devlet Döviz İdaresi biriminin başkanlığını da yapan Pan, özellikle Pekin yönetiminin kripto para yasağına verdiği destekle de gündeme gelmişti.

    Kaynak: Independent Türkçe

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow