hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin Yuanı uluslararası döviz işlemlerinde 5. sıraya sıçradı

    Çin Yuanı uluslararası döviz işlemlerinde 5. sıraya sıçradı
    expand

    Uluslararası Ödemeler Bankası verilerine göre, Yuan, Rusya'ya yönelik ağır yaptırımların da etkisiyle en çok işlem gören 5. para birimi oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin'in ekonomik genişlemesinin ticareti artırması ve yaptırımlardan etkilenen Rusya'nın bu pazara yönelmesiyle, yuan döviz işlemlerinde beşinci sıraya sıçradı.

    Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS) dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarından gelen raporlara dayanarak her üç yılda bir tezgah üstü döviz cirosu verilerine göre, yuanın Nisan ayında günlük ortalama cirosu 2019'un aynı ayına göre yüzde 85 artarak 526 milyar dolara ulaştı.

    Çin para birimi, 2,7 yüzde puanı artışla toplam işlemlerin yüzde 7'sini oluşturdu. Her işlemde iki para birimi bulunduğundan, yüzdelik payların toplamı yüzde 200'dür. Yuan, dolar, euro, yen ve sterlini izledi.

    Nisan 2019'da pay bazında 8. sırada yer alan yuan, yeni sıralamada Avustralya, Kanada ve İsviçre para birimlerini geride bıraktı.

    RUSYA'NIN SWIFT'TEN ÇIKARILMASI ETKİLİ OLDU

    Çin'in Rusya ile artan işlemlerinin bu değişimin arkasında olduğuna inanılıyor. Küresel ödeme mesajlaşma sistemi SWIFT'e göre, Rusya Eylül ayında offshore yuan ödemelerinin yüzde 3,58'ini oluşturdu ve bu dördüncü en yüksek rakam oldu. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya, SWIFT'ten çıkarılmadan öncesinde Mart ayına kadar ilk 15'te bile değildi. Ancak Nisan ayında yüzde 0,62 ile 12. sıraya çıktıktan sonra hızla yükselerek Temmuz ve Ağustos aylarında 3. sıraya yerleşti.

    DOLARIN BASKINLIĞI ARTTI

    Dolar ise günlük ortalama 6,64 trilyon dolar ile Nisan ayı BIS verilerinde en yüksek ciroya sahip. Payı, üç yıl önceki yüzde 88,3'ten 88,5'e yükseldi. Yen'in payı 0,1 puan düşerek yüzde 16,7'ye geriledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow