hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin'den yeni dolarizasyondan arınma teşviği

    Çinden yeni dolarizasyondan arınma teşviği
    expand
    KAYNAKBloomberg

    Çinli yetkililer, ulusal para biriminin sınır ötesi kullanımını genişletme ve yuan ticaret faaliyetini artırma hedefinin bir parçası olarak karada yuan için işlem saatlerini uzattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin'de 1 Ocak'tan itibaren, onshore yuan için işlem saatleri artırıldı. Böylece döviz işlemleri artık Pekin'de daha önce uygulanan 23:30 kesintisi yerine 03:00'e kadar mümkün olacak. Adım, ticareti Avrupa akşamına ve ABD gününün derinliklerine taşıyor.

    Bloomberg'in haberine göre tedbir, Pekin'in büyük enerji ihracatçıları ve emtia tedarikleriyle yapılan işlemlerde Çin ulusal para biriminin kullanılmasını teşvik etmeyi amaçlayan önceki girişimlerini destekliyor. Geçen ay Başkan Şi Jinping, Pekin'in Körfez İşbirliği Konseyi'ne (KİK) üye ülkelerle ABD doları yerine yuan üzerinden enerji alımı yapmaya hazır olduğunu doğruladı.

    Ülkenin uluslararası ticarette doları terk etme girişimleri, Batılı ulusların dünyanın en büyük enerji üreticilerinden ve ihracatçılarından biri olan Rusya'ya karşı uyguladığı kapsamlı yaptırımların zemininde de yoğunlaştı.

    Yuan, Çin'in planlanan işlem saatini uzatmayı duyurmasının ardından dört ayın en güçlü seviyesine yükseldi. Küresel yatırımcılar Çin'in sıfır Kovid politikasındaki düşüşün ardından ekonomik toparlanmasına bahse girdikçe, para birimi Kasım ayından bu yana yükseldi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow