hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin'e giden Rus enerjisi rekor kırdı

    Çine giden Rus enerjisi rekor kırdı
    expand
    KAYNAKBloomberg

    Çin gümrük verilerine göre Rusya enerjisinin ülkeye toplam ithalatı Şubat ayından bu yana 50 milyar doların üzerine çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin'in Rusya'dan toplam enerji ürünleri alımı, Ukrayna'daki savaşın başlamasından bu yana yedi ayda 51 milyar doları aştı. 2021'in aynı döneminde Çin'in Rusya'dan enerji alımı 30 milyar doları bulmuştu.

    Çin gümrük verilerine göre, Rusya Eylül ayında Çin'e rekor miktarda sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve çelik üretimi kömürü ihraç etti.

    Rusya'nın ticaret ortağına geçen ayki koklaşabilir taş kömürü ihracatı, geçen yıl Eylül ayındaki 900.000 tondan 2,5 milyon tona, Ağustos ayında ise 1.9 milyon tona yükseldi. Termal ve koklaşabilir taş kömürü dahil olmak üzere toplam kömür ithalatı, yıllık yüzde 20 artışla yaklaşık 7 milyon tona yükseldi. LNG teslimatları bir yıl öncesine göre üçte bir oranında artarak 819.000 tona ulaştı.

    Çin'in boru hatları aracılığıyla ne kadar Rus gazı ithal ettiği ise belli değil, çünkü Pekin bu akışları yılın başından beri bildirmedi.

    Çin'in Rus petrol ithalatı, Ağustos ayındaki 8.3 milyon tondan geçen ay 7.5 milyon tona düştü, ancak yine de geçen yılki 6.1 milyon tondan daha yüksek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Petrol ürünleri de dahil olmak üzere Rusya'nın toplam enerji alımları da Ağustos ayındaki 8,4 milyar dolardan geçen ay hafifçe 7,5 milyar dolara düştü. Ancak hâlâ geçen yılki 4.7 milyar dolardan önemli ölçüde yüksek.

    Büyüme, Rusya'nın enerji ürünleri için yeni bir alıcı edindiği ve Çin'in Moskova'nın sunduğu indirimlerden yararlanarak iki ülke arasındaki karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini temsil ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow