hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çinli derecelendirme kuruluşu ABD'nin kredi notunu düşürdü

    Çinli derecelendirme kuruluşu ABDnin kredi notunu düşürdü
    expand

    Çin'in önde gelen derecelendirme kuruluşu, borç tavanı krizini kararın ana nedeni olarak göstererek ABD'nin kredi notu düşürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin Chengxin Uluslararası Kredi Derecelendirmesi (CCXI), bu hafta başında ABD için ülke kredi puanını bir kademe düşürerek, en yüksek derecelendirme kuruluşları arasında harekete geçen ilk şirket oldu.

    Yayınlanan bir açıklamaya göre, Beijing Zhixiang Information Management Consulting ile ABD'li derecelendirme devi Moody's arasındaki ortak girişim olan Çin'in önde gelen ajansı, ABD'nin notunu AAAg'den AAg+'ya indirdi ve daha fazla indirim için incelemeye aldı.

    Bildiride, "ABD'de iki parti arasındaki siyasi bölünmelerin yoğunlaşması, borç tavanı sorununu çözme zorluğunu artırdı" deniyor.

    Ajans, "Bir fikir birliğine varılsa bile, kriz ABD hükümetinin politika yolunda belirsizlik oluşturacak ve ekonomik güveni azaltacak, bu da ABD siyasetinde ve ekonomisinde daha fazla oynaklığı tetikleyebilir" diye ekledi.

    CCXI'ye göre, daha önce AAAg dereceli ülkeler arasında en yüksek borçlanma düzeyiyle ABD borç sürdürülebilirliği şu anda ciddi bir şekilde sorgulanıyor ve bu konu ABD Merkez Bankası'nın şahin politikaları tarafından karmaşık hale getiriliyor. Düzenleyici, son birkaç ay içinde ana faiz oranını birkaç kez yükselterek birçok finans kuruluşunun bilançolarında varlıkların amortisman riskini artırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FITCH OLUMSUZ İZLEMEYE ALMIŞTI

    Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, daha önce, ülkenin birkaç gün içinde borçlarını ödeyememesi nedeniyle AAA notunu kaybedebileceği konusunda uyarıda bulunarak ABD'yi potansiyel bir not indirimi için izlemeye almıştı. Bu arada Moody's, Hazine tahvillerine Haziran ayı ortasında yapılacak bir faiz ödemesinin AAA notunu korumak için kritik öneme sahip olacağını söyledi.

    Cumhuriyetçiler ve Demokratlar haftalardır borç tavanını artırmak için bir anlaşmaya varmak için mücadele ettiler ve bu, Hazine Bakanı Janet Yellen'ın Kongre'nin yakında harekete geçmemesi durumunda ABD'nin temerrüde düşme "büyük olasılıkla" olduğu yönündeki uyarılarına yol açtı. Hükümet hiçbir zaman 31 trilyon doları aşan borcunu ödemediği için bu adım Amerikan tarihinde bir ilk olacak.

    Cuma günü geç saatlerde Yellen, hükümetin nakdi bitmeden borç tavanını tartışmak için sadece birkaç günü olduğunu söyleyerek, potansiyel olarak yıkıcı bir temerrüt için son tarihi uzattı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow