hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dalga dalga yayılıyor! ABD bankalarının çöküşü emeklilik fonlarını tehlikeye soktu

    Dalga dalga yayılıyor ABD bankalarının çöküşü emeklilik fonlarını tehlikeye soktu
    expand

    ABD'de emeklilik fonlarının, Silicon Valley Bank iflasıyla başlayan süreçte milyonlar kaybettiği belirtildi. Basına yansıyan haberlere göre çöküş, yatırımcıları paralarının güvende olup olmadığını merak etmeye bıraktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'deki birkaç emeklilik fonu ve denizaşırı ülkelerdeki en az iki emeklilik fonu, Silicon Valley Bank (SVB) hisselerine yapılan yatırımlar nedeniyle milyonlarca dolar kaybetti.

    Newsweek'in bildirdiğine göre, Kaliforniya Kamu Çalışanları Emeklilik Fonu (CalPERS), Kaliforniya Eyalet Öğretmenleri Emeklilik Sistemi (Cal STRS), Kore Ulusal Emeklilik Hizmeti (NPS) ve İsveç'in Alecta emeklilik fonu gibi kurumlar teknoloji ve başlangıç ​​odaklı bankaya yatırım yapmıştı.

    1,5 milyondan fazla üyesiyle ABD'deki en büyük kamu emeklilik fonunu yöneten CalPERS'in SVB'ye yaklaşık 67 milyon dolar ve yine hafta sonu kapatılan Signature Bank'a yaklaşık 11 milyon dolar yatırımı vardı.

    İsveç'in en büyük emeklilik fonu olan ve yaklaşık 104 milyar dolarlık varlığa nezaret eden Alecta, iflas ettikleri sırada SVB'ye yaklaşık 848,7 milyon dolar ve Signature'a yaklaşık 282,9 milyon dolar yatırım yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    RİSK ARTTI

    Silikon Vadisi'ndeki en büyük borç verenin iflası, Fed'in izlediği şahin politikaların ortasında geldi. Düzenleyici, son 1 yıl içinde ana faiz oranını sıkı hamlelerle yükselterek birçok finans kuruluşunun bilançolarında varlıkların amortisman riskini artırdı.

    Pazartesi günü ABD Başkanı Joe Biden, Amerikan bankacılık sisteminin güvende kaldığında ısrar etti ve hükümetin onu tam gelişmiş bir krize karşı korumak için "ne gerekiyorsa" yapacağını söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow