hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dev maden tesisi bugün açılıyor: İlk altını Erdoğan dökecek

    Dev maden tesisi bugün açılıyor: İlk altını Erdoğan dökecek
    expand

    Bilecik'te geçtiğimiz yıllarda keşfedilen dev altın madeni için nefesler tutuldu. İlk altını Cumhurbaşkanı Erdoğan dökecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilecik'te keşfedilen 109 ton altının ekonomiye kazandırılması için geri sayım başladı. Söğüt ilçesindeki altın madeni bugün açılacak. İlk külçe altını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dökmesi bekleniyor.

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bilecik'te açılışı yapılacak Söğüt'teki altın madeniyle ilgili bilgi verdi. Bakan Dönmez "Söğüt´te yine Türkiye´nin sayılı altın maden işletmelerinden bir tanesinin açılışını yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız orada ilk altını dökmüş olacak. Toprağın altında bir başka cevheri daha ekonomiye kazandırmanın mutluluğu ve heyecanını birlikte duyacağız." dedi.Dev maden tesisi bugün açılıyor: İlk altını Erdoğan dökecek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    109 TONLUK ALTIN REZERVİNİN DEĞERİ YAKLAŞIK 120 MİLYAR LİRA

    2020 yılında bulunan 109 ton altın rezervinde, maden işleme aşamasına gelindi. Bilecik'in Söğüt ilçesindeki altın madeni açılıyor.

    3,5 milyon onsluk altın kaynağının değeri 120 milyar lira. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk altın külçesini dökeceği madende çalışmalar hızla sürüyor.

    YILDA 6-7 TON ALTIN ÜRETİLECEK

    Altın üretimine başlanmasıyla Türkiye ekonomisine çok büyük katkı sağlanacak. Madende yılda 6-7 ton altın üretilecek. Türkiye'nin yıllık altın üretiminin yüzde 15'ini sağlayacak.

    Peki altın madeni Türkiye'ye nasıl bir avantaj sağlayacak? Ekonomist Hikmet Baydar merak edilenleri cevapladı. Baydar açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

    "Global ekonomilerde ters dolarizasyondan dolayı altına giriş var. Altının şöyle bir özelliği var parasal sistemde altın rezervi fazla olan ülke parası daha güvenilir oluyor.

    'TÜRKİYE ALTIN İTHALATINDA DÜNYA BİRİNCİSİYDİ'

    Şimdi dünyada şu anda altın rezervi en yüksek olan ülke ABD. ABD bu konuda açık ara önde. Türkiye gerilerde ve geçen yıl Türkiye altın ithalatında dünya birincisiydi.

    Merkez Bankası rezervinin de aşağı yukarı yüzde 40'ı altındır. Bunun da arkasında önemli bir sebep var. Dijital Türk lirasının daha güvenilir ve sağlam olması için bu sistemin arkası altın ile doldurulmaya çalışılıyor.

    'İTHALATTA ÖNEMLİ BİR AÇIĞI KAPATIR'

    Altınla beraber dolar riske alınmıyor. Dolayısıyla böyle çıkacak olan bir altın ithalatta önemli bir açığı kapatır. Çünkü bizim cari açığımızın ana konularında birisi enerji ve altındır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mal ticaretinde Türkiye cari fazla veriyor. Karşılama oranı yüzde 100'ün üzerindedir. Şu an cari açık yüksek gibi söylemlerin arkasındaki sebep enerji ve altın olduğu için altında böyle bir üretimin olması bu konudaki açığı azaltmaya ciddi fayda sağlayacaktır.

    'CARİ FAZLA POTANSİYELİ ORTAYA ÇIKTI'

    Mart ayında sisteme kazandırılacak doğal gaz ve Gabar Dağı'nda bulunan petrol ile bu altın rezervini dikkate aldığınızda Türkiye cari fazlaya doğru gitmeye başlayacak. Böyle bir potansiyel ortaya çıkmış durumdadır.

    ALTIN MADENİ TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN ALTININ YÜZDE 15'İNİ KARŞILAYACAK

    Yüzde 15 oranı iyi artı bir de üretimin külçe altın olması önemli. Biz külçe altını ithal ediyoruz bunun yanında altının üretiyor olması bile bir enerji gibi cari açığı direkt kapatan bir unsurdur.

    Bu yüzden de şu anda doğa gazın sisteme kazandıracağı fayda ne ise altının sisteme kazandıracağı fayda odur. Kaldı ki altın istendiği zaman katma değeri yüksek ürüne çevrilebiliyor. Türkiye bu konuda çok iyi. Gram altın ve sarrafiye tarzı değil de bilezik ve küpe tarzı ürünlerde altın işlendiği taktirde katma değeri yüksek bir ürün olarak ihraç edilebilir bir hale geliyor. Bunun da Türkiye'ye ciddi bir ekonomik faydası vardır."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow