hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar adım adım rekora koşuyor! İşte piyasalarda son rakamlar

    Dolar adım adım rekora koşuyor İşte piyasalarda son rakamlar
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Yeni haftanın ilk gününde piyasalarda hareketli saatler yaşandı. Dolar 3,93 seviyelerine dayanırken, euro 4,63'ün üzerini gördü... TL karşısında güçlenen yabancı para birimleri arasında yer alan İngiliz Sterlini ise 5,18 ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Borsa İstanbul'da ise kayıp bir ara yüzde 2'yi aştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Merkez Bankası'na yönelik "Müdahale etmediğimiz için bu haldeler" şeklindeki sert faiz eleştirisiyle 3.90'ın üzerini test eden dolar/TL, yeni haftanın ilk işlem gününde piyasalarda oldukça hareketli saatler yaşanmasına neden oldu.

    Günün ilk bölümünde 3,85 seviyesine kadar gerileyen dolar, gün ortasından sonra tekrar yükselişe geçti. Saat 16.00 civarı 3.9291 liraya kadar tırmanan dolar piyasaların kapanışına doğru 3,92 liranın hemen altında dengelendi. Dolar, bu yıl 12 Ocak günü 3.9422 lira ile tarihi rekor düzeye çıkmıştı.

    Kritik ihalelere 637 milyon dolar teklif geldi

    Euro 4,63'ün üzerinde, Sterlin rekor kırdı

    Almanya'da koalisyon kurma çabalarının sonuçsuz kalması üzerine küresel piyasalarda yaşadığı düşüşün etkisiyle TL karşısında 4.53'ün altına gerileyen euro kuru saat 16.00 civarı 4.63'ün üzerine çıktı. Sterlin kuru da TL'deki kayıpların artmasıyla gün içerisinde 5.2038 ile yeni rekor seviyesine ulaştı.

    TCMB ilk TL uzlaşmalı döviz ihalelerini gerçekleştirdi

    Merkez Bankası, reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla bugün döviz kuru riski koruması sağlayacak TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine başladı. TCMB'den yapılan açıklmaya göre, bugünkü TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerinde toplam 637 milyon dolar teklif geldi. İhalede 6 ay vadeli dolar kuru 4,13 oldu. Tekliflerin detayları şöyle: 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1 aylık uzlaşmalı vadeli Döviz ihalesinde teklif 312 milyon dolar,

    3 aylık uzlaşmalı vadeli Döviz ihalesinde teklif 166 milyon dolar,

    6 aylık uzlaşmalı vadeli döviz ihalesinde teklif 150 milyon dolar oldu.

    Takvime göre haftada üç kez 150 milyon dolar tutarında bir ay vadeli, haftada bir kez 100 milyon dolar tutarında üç ay vadeli ve iki haftada bir kez 100 milyon dolar tutarında 6 ay vadeli ihale gerçekleştirilecek. Uzmanlar, Merkez'in söz konusu adımının piyasalarda pek olumlu karşılanmadığı ve TL üzerinde pozitif etki yaratmadığını ifade ediyor.

    Faiz de rekor seviyede

    Türkiye'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi rekor seviyeye yükselirken, Türk Lirası dolar karşısındaki erken işlemlerdeki kazançlarını geri verdi. TL'nin Pazar günü geç saatlerde dolaer karşısında 3.82'li seviyelere kadar yükselmesinin ardından haftanın ilk işlem gününde kazançlarını geri vermesi, traderların Merkez Bankası'ndan en son gelen Döviz hamlesinden etkilenmediğini işaret ediyor.

    Altın fiyatları rekor kırdı!

    Merkez Bankası, geçtiğimiz hafta uzlaşmalı vadeli Döviz ihaleleri yapacağını duyurmasının ardından haftasonunda ihalelere başlanacağını duyurmuştu. Söz konusu hamle, şirketlerin yabancı para cinsinden yükümlülüklerini hedge etmelerini amaçlıyor. Türk Lirası cinsinden 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi Pazartesi günkü işlemlerde 46 baz puan artarak yüzde 13.01 ile rekora tırmandı.2 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi ise tsi 15:40'ta yüzde 14.05 oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow