hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar ve euro yine rekordan döndü! İşte son fiyatlar

    Dolar ve euro yine rekordan döndü İşte son fiyatlar
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Döviz piyasalarında yüksek tansiyon devam ediyor. 10 aylık rekoru 3,97'nin üzerine taşıyan dolar, bu sabah bir rekor daha kırarak 3,98'i gördü. Dolar gibi euro ve sterlin de güne yeni rekorlarla başladı. Günün ikinci bölümünde dalgalı bir seyir izleyen dolar 3,95-3,97 lira bandında hareket ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolar bu sabah saatlerindeki ilk işlemlerde en yüksek 3.9830 seviyesini görürken, saat 15.40 itibarıyla dolar 3.9720 seviyelerinde alıcı buluyor.

    Son haftalarda döviz piyasalarında yaşanan hareketlilik sonrasında Merkez Bankası'nın TL uzlaşmalı vadeli döviz ihalaleri ve örtülü faiz artışı hamlesi de çare olmadı. Merkez Bankası'nın adımı sonrası 3.97 seviyesinin üzerinde olan dolar kuru, 3.95 seviyelerine gerilemişti.

    Döviz karşısında neden en çok TL değer kaybediyor?

    Euro, Türk Lirası karşısında rekorunu 4.6772 seviyesine taşırken, Sterlin 5.2792 seviyesine taşıdı. Rekor sonrasında piyasalarda artan işlemlerle birlikte döviz kurlarında bir gevşeme yaşandı. Saat 15.40 itibarıyla euro 4,6650 liradan, sterlin ise 5,2615 liradan el değiştiriyor.

    Gözler Fed tutanaklarında

    Piyasalar bugün ABD'de verilerini ve akşam saatlerinde açıklanacak olan Fed tutanaklarını izleyecek ancak TL'deki değer kaybı eğiliminin bugün de devam etmesi bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası'ndan bir hamle daha

    Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "TCMB dünkü 'örtülü faiz artışı' aslında ara toplantı yapmamak ve 14 Aralık'taki PPK toplantısına kadar zaman kazanmak için atılmış bir adım oldu. TCMB böylece faizi son raddesine kadar kullandı dolayısıyla 14 Aralık'ta GLP'de anlamlı bir faiz artırımı yapması bekleniyor. Bu da 150-200 baz puan kadar yani yüzde 3-3.5 reel faiz yaratacak şekilde bir artırımı anlamına geliyor" dedi ve şöyle devam etti:

    "Piyasada bu adımın pozitif etkisini görmüyoruz çünkü yeterli bir hamle değil, fonlama hala ucuz. ABD, Avrupa ve NATO ile yaşamam gerilimin, hükümetin baskısının etkisini azaltacak bir piyasa hamlesi değil bu. O risklere yönelik olumlu bir haber akışı da yok. Ayrıca 14 Aralık'ta da bu radikal adımı atıp atamayacağı da belli değil, yapamayacağını düşünen bir yatırımcı kitlesi de var.Dolayısıyla TL negatif sürecin devam etmesini bekleriz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow